Какъв е пътят им до пазара?

Пазаруване на килограм. Откъде идват дрехите втора ръка до пазара у нас и защо все повече българи купуват употребявани стоки? През какъв контрол минават и опасни ли са за здравето ни? Отговорите от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Икономика на любовта: Колко ще похарчим за 14 февруари?

През миналата година в страната от трети страни, извън ЕС, са внесени над 11 хиляди тона дрехи втора употреба за над 22 млн. лв. Основно от САЩ, Швейцария, Канада и Норвегия. Част от този внос продължава пътя си към трети страни – основно към Пакистан, Турция, Бенин, Гвинея и Индия. През 2017 г., например, изнесените количества са над 17 хиляди тона за над 31 млн. лв.

Накъде ще тръгнат цените на имотите през 2018-а? (ВИДЕО)

Дрехите пристигат натоварени в огромни контейнери на пристанищата в страната. Преди да достигнат дотам се събират от фирми, специализирани в разделно събиране и преминават през санитарен контрол. Само във Варна има пет сортировъчни центъра, в които годишно се обработват над 20 хиляди тона дрехи втора ръка. От сортировъчните бази на пристанищата чувалите с дрехи тръгват към складовете в страната. Стоката от чувалите се разпределя по качество и сезонност. Разделят се мъжките, женските и детските дрехи.

СКРИТА КАМЕРА НА NOVA: Спазва ли се забраната за пушене? (ВИДЕО)

За безопасността на всяка дреха гарантира сертификат за дезинфекция, който трябва да е поставен на видимо място в магазина. Третирането става при 90 градуса. През миналата година само в София здравните власти проверяват 170 обекта, а всяка четвърта проверка завършва с нарушение. Ако дрехите не са добре обработени може да се стигне до дерматити, алергии и дори инфекции, предупреждават експертите.

Местенето на стрелките - в историята? (ВИДЕО)

Истинската истерия в магазините е при зареждането на нови стоки. Тогава битката е за всяка една дреха. Ловците на находки търсят артикули от световни марки. Нерядко след това ги препродават в интернет на много по-високи цени. Плащането става на бройка или на килограм.

Дрехи втора ръка активно вече се предлагат и в интернет. Големите търговски сайтове с такава стока у нас вече са над 20. Преди да се пуснат за продажба в мрежата внимателно се проверяват до детайл. Сред най-търсените и ценни находки са винтидж стоките – т. нар. дрехи с история от 60-те и 70-те години на миналия век.

Още за пътя на употребяваните дрехи гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.