Отговорите потърси Георги Георгиев

Трябва ли отпадне лятното часово време? Спорът "за" и "против" местенето на стрелките на часовника два пъти в годината влиза в Eвропарламента. Очаква се евродепутатите да призоват Eвропейската комисия да премахне този режим.

У нас местим стрелките от 1 април 1979 г. А смяната на часа започва няколко десетилетия по-рано - през 1916 г.  Първоначално тя се прави в северната част на Европа. Днес се случва в над 70 страни по света. Любопитното е, че има две територии, които имат лятно часово време през цялата година – о-в Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина). 

Какво печелим и губим от смяната на времето?

А целта е една: да се пести енергия – като се използва максимално светлата част от деня. Сметките показват, че въртенето на стрелките икономисва между 0.5 и 3% от общото потребление на електроенергия. Което обаче в наши дни е едва между 60 ст. и 1 лев. И то годишно. В същото време смяната на времето води до недоспиване, стрес, умора, депресия и нетрудоспособност. А негативните ефекти експертите оценяват на 131 млрд. евро – за лечения на заболявания, причинени от изкуственото придвижване на стрелките.

Финландия иска ЕС да се откаже от лятното часово време

"Защо трябва да ни причиняват това, след като няма полза от това", коментира Ани Алашка, пиар експерт и радетел да отпадне смяната на времето.

"Има медицинска вреда от местенето на стрелките. Когато на нашето общество му вземеш един час сън, инфарктите и инсултите се качват. На диабетиците смяната на часовете им обърква времето за поставяне на инсулина", изтъкна кардиологът доц. Сотир Марчев. Той обаче беше категоричен, че смяната на времето има социална и икономическа полза. 

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Статистиката сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, самоубийствата - с 66 на сто, а инфарктите - със 75%. През първите два дни след промяната - в понеделник и вторник - рискът от сърдечен удар се увеличава с 10%, а случаите на инсулт – с 8 на сто. От безсъние страдат 40-45% от европейците, включително и българите – за което основно винят лятното часово време. Стига се и до психологични проблеми – дори депресии. 

Почти 3/4 от работещите са по-непродуктивни заради смяната на времето. В Европа от години тече дискусия дали действително има икономически ефект от преместването на стрелките и доколко това не вреди на здравето ни. 

Ще спрем ли местенето на стрелките и какъв ще е ефектът? Отговорите потърси Георги Георгиев. 

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.