Проблемът на финландците е, че в края на декември денят в Хелзинки трае по-малко от шест часа

Финландия призова Европейския съюз да се откаже от лятното часово време и местенето на стрелките на часовника по два пъти в годината, за да се използва по-пълноценно дневната светлина, предаде Ройтерс.

Леден хотел за фенове на "Игра на тронове" отвори врати в Лапландия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Европейската комисия обаче не дава особени признаци, че бърза да изпълни това искане и само потвърди, че продължава дългосрочното преразглеждане на директивата за лятното време от 2001 г. Изследване на ЕК от 2014 г. установи, че преобладаващата част от страните членки са доволни от сегашното положение, съобщава БТА.

Кънките на лед – забавление от поне век (ГАЛЕРИЯ – ПРЕДИ И СЕГА)

Проблемът на Финландия, е че в края на декември денят в Хелзинки - най-северната от столиците в ЕС, трае по-малко от шест часа. Политиците твърдят, че местенето на стрелките с час напред през март, а после обратно през октомври се отразява отрицателно на съня и работата на хората и може да причини трайни здравни проблеми.

КИТАЙСКА ДИПЛОМАЦИЯ: Двойка гигантски панди пристигнаха във Финландия (СНИМКИ)

Подобно на съседите си в района на Балтийско море Финландия понася неудобства поради различното часово време в сравнение с другите си съседи - Русия, Беларус и Украйна, които се отказаха от лятното време след решението на Москва от 2011 г.

Пилотитите на "Скандинавски авиолинии" заплашиха със стачка през есента

Практиката за местене на стрелките като средство за пестене на електроенергия и пари стана популярна в много страни по време на енергийните кризи през 70-те години на миналия век. За да сложи край на вариациите в различните страни, през 90-те години ЕС уеднакви политиката в това отношение и сега всички страни членки местят стрелките с един час напред по Гринуич в последната неделя на март и ги връщат в последната неделя на октомври, припомня Ройтерс. 

Археолози намериха хилядолетна крепост на викингите

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментар.