В момента брутните им заплати не надхвърлят 510 лева

Служители от регионалните здравни инспекции излязоха на протест в деня на професионалния си празник. Причината е ниското заплащане за труда им. В една от лабораториите на пазарджишката здравна инспекция брутната заплата на една лаборантка е 510 лева. След като се махнат удръжките чистото възнаграждение е 395 лева.

Общинските болници заплашиха с нови протести

Работещите тук казват, че живеят на ръба на мизерията. От 10-години заплатите им не са променяни, не получават клас прослужено време. Сходна картина описват служителите на РЗИ и в другите градове на страната. Във Враца, освен от ниските заплати, се оплакаха и от лошите условия на труд. От Здравното министерство обещаха да вдигнат заплатите, като увеличението ще е със задна дата от 1-ви януари.

Лекарите от болницата в Ловеч подават оставка - кой ще лекува хората?

„Очаква се едно повишение на нивата на доходите с около 17-18 процента, минимум”, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Здравните инспектори обаче твърдят, че такова увеличение е невъзможно.

Медиците в Белоградчик ще продължат да работят без пари

„Има една нормативна уредба за държавната администрация, която не позволява с оценка 2, с която сме повечето тук в инспекцията да се увеличи на повече от 10 % и то е до 10 процента”, каза лаборантът в РЗИ-Пазарджик Жанет Чочева.

КОМИСИИТЕ В НС РЕШИХА: Повече пари за здраве и по-високи заплати

За това здравните инспектори искат променя на наредбата, за да се повишат заплатите им в обещания размер. В първия работен ден след Великден здравните инспектори от цялата страна ще  протестират в София пред Министерството на здравеопазването.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.