Този път медиците предупреждават за по-радикални действия

Общинските болници заплашиха с нови протести. Този път медиците предупреждават за по-радикални действия.

На ботевградската болница разчитат жителите на две общини с население около 40 000 души. Проблемите тук са като в повечето български болници - натрупани задължения и дефицит на кадри. Преди месец персоналът на лечебното заведение излезе на протест заедно с колегите си от десетки градове в страната с искане общинските болници да бъдат спасени. Сега медиците отново са в протестна готовност.

Лекарите от болницата в Ловеч подават оставка - кой ще лекува хората?

Въпреки че има здравословни проблеми, Виолета е спокойна, че може да се лекува именно в родния Ботевград. И не само, защото е най-близо.

„Винаги съм се лекувала в нашата болница. Предпочитам тук, защото познавам всички лекари”, заявява Виолета.

В същото време финансовото положение на ботевградската болница никак не е завидно. А оттам тръгват и проблемите.

Десет общински болници са пред фалит

„Болницата ни е пълна с пациенти. Даже имаме проблеми, защото понякога има доста повече хора в отделенията, а медицинският състав е на минимум”, обяснява д-р Красимир Кушев, управител на „МБАЛ-Ботевград”.

След 31-години в лечебното заведение, д-р Наташа Вълковска признава, че не е лесно да се работи в общинска болница.

„В общинските болници няма големи заплати, има много работа и задължения. Няма Коледа, няма Нова година и си 24 часа на педал. Звъни телефонът и тръгваш”, разказва д-р Вълоквска.

Месец след протеста си, общинските болници отново са недоволни. Не само, че са в протестна готовност, но и плашат с блокиране на пътища. Готови са и до София да стигнат.

„Нищо от това, което искахме, не се случи - нито цените, нито стандартите. Очаквахме след протестите да стане нещо, имаше срещи, на йота не са мръднали нещата”, заяви Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници.

В позицията си до медиите здравното министерство уточнява, че има поет ангажимент за промяна на клиничните пътеки. Корекциите на цените били заложени като точка в  преговорите за  Националния рамков договор. Решение обаче още няма.

„„Москва не вярва на сълзи". Тези сме ги слушали във всичките години назад. Когато нещо е подкрепено с факти  тогава ще се успокоим. Когато е казано с половин уста, как да се успокоим?”, пита Неделчо Тотев.

От ресорното ведомство заявиха още, че се търсят варианти за допълнително финансиране на общинските болници и на този етап нямало основателен повод за протести.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.