Какви ще са отношенията с ЕС, Турция, САЩ и другите международни играчи?

Съвсем очаквано Путин отново е президент на Руската федерация. Този път обаче бил собствения си изборен рекорд с близо 77% от гласовете на избирателите. Запаздният свят мълчи и пести поздравленията за новия стар лидер на Русия. Подклажда ли това още повече съмненията за това дали изборите са манипулирани?

ПОБЕДАТА НА ПУТИН: Президентът остава начело на Русия до 2024 г.

Международният анализатор от Bloomberg България, Николай Кръстев каза, че реакцията на международната общност и поздравленията по повод преизбирането на Путин за президент бяха сдържани. Според него напрежението около Русия ще продължи и през следващите 6 години, докато Путин е президент на Русия.

„Тя се намира в своебразна „студена война”, защото част от действията й породиха такова нещо от една страна. От друга забелязваме не на последно място и самостоятелния курс и изолацията към, която се стреми Русия. Алтернативните центрове в международната политика, които иска да поддържа, а не с утвърдените каквито са западния свят като цяло”, каза той.

Петте икономически предизвикателства пред Путин

„Може да се говори, че той е приеман от една голяма част от населението в страната доста позитивно. Зад този позитивизъм трябва да видим и нещо друго – той е елемент от кремълските механизми за въздействие върху обществото”, каза Кръстев за честността на изборите в Русия.

„От друга страна за повечето руснаци Путин е символ, който е възродил Русия и те смятат, че такъв трябва да е профилът на бъдещия руски президент”, заяви той.

Руската ЦИК анулира резултатите в 5 района

Според него „прозападната Русия” в големите градове като Москва и Санкт Петербург не е излязла да гласува. Анализаторът припомни, че едва 67 % е била избирателната активност.

„Притесняващо е, че на първите две позиции от една страна е Владимир Путин, а от другата  г-н Грудинин, който е представител на комунистическата партия”, каза той.

Експертът заяви, че не е оптимист за отношенията между Русия и Запада, тъй като курсът, предприеман досега от Путин ще се запази.

СЛЕД ВОТА: Западните лидери още не са поздравили Путин (ВИДЕО)

„Напрежението ще бъде поддържано още дълго време, заради нежеланието на руската страна да погледне реалността”, каза той.

„Знаем, че през последните години има доста странна смърт на редица бивши служители от руските специални служби, които са предпочели живота на Запад”, заяви той по повод на случая със Сергей Скрипал и отношенията с Великобритания.

Западни медии: Путин предизвика страхопочитанието на руснаците

„Българо-руските отношения няма да бъдат по-различни от тези, които са руско-европейските и руско-американските, по простата причина, че България вече е направила своя стратегически избор и е там, където е в момента – в ЕС, в НАТО”, заяви той и добави, че страната ни не може да е балансьор в отношенията с Москва, тъй като сме част от ЕС и имаме обща политика.

За ситуацията в Сирия и позициите на Москва и Анкара, експертът каза, че засега руско-турските отношения са стабилизирани, макар и да не са позитивни и искрени.

АНАЛИЗ: Западът сплоти руснаците с антируската кампания

„От друга страна Русия и Турция имат общ интерес. Общият интерес е запазване на статуквото под една или друга форма в Сирия. Русия има своята гледна точка за запазването на режима на Асад, докато Турция иска да прекъсне кюрдския коридор, който се създава в Северна Сирия”, каза той.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.