След преброяване на почти всички подадени бюлетини, той получава повече от 76%

Владимир Путин спечели президентските избори в Русия. След преброяване на почти всички подадени бюлетини, Путин получава повече от 76%. Над 56 милиона руснаци поискаха Путин да остане начело на държавата в следващите 6 години.

Това е рекорден резултат, след като на предишните президентски избори през 2012 г. за него гласуваха 63 на сто. На второ място се нарежда кандидатът на комунистите Павел Грудинин с 12 на сто от гласовете, трети е Владимир Жириновски с малко под 6%.

Петте икономически предизвикателства пред Путин

За четвърти път Владимир Путин се оказа изборът на руснаците за президент. След като резултатите станаха ясни той излезе на площада, за да отчете пред хората изборната победата. Игор е на 20 и за първи път е гласувал на избори. Оставя в тайна за кого.

Руската ЦИК анулира резултатите в 5 района

„Смятам, че е дълг на всеки гражданин да даде гласа си. Искам за студентите и младите хора да се открият повече работни места и да имат повече шансове за реализация”, казва Игор

„Обичам приятелите си, обичам всички, Русия завинаги! Гласувахме за любимия си Путин, той за любимия си президент, той за нас е всичко”, казва Оксана.

СЛЕД ВОТА: Западните лидери още не са поздравили Путин (ВИДЕО)

Хиляди руски граждани излязоха тази вечер, за да отпразнуват победата. Някои дойдоха тук със семействата си, други с колеги по месторабота.

Впечатление на площада правят групи с водачи, които идват за малко и после си тръгват. Те са представители на държавни предприятия като тези работници от „Жилищно-комунални услуги”.

ВОТЪТ В РУСИЯ: Къде Путин е спечелил най-много гласове?

Заради множеството сигнали за нарушения и пъхане на цели кочани бюлетини в урните критиците на Путин нарекоха изборите "фарс". От Централната избирателна комисия обещаха, че ще проверят всеки сигнал. Въпреки че получи малко над 1 %, кандидатката за президент Ксения Собчак сподели, че не е разочарована.

Сергей и Железняк, депут от управляващата партия " Единна Русия", обясни пред NOVA защо руските граждани са гласували доврие на Владимир Путин за четвъти път. 

"Последните няколко години Русия се намира под постоянен политически натиск, различни дипломатически провокации и информационии войни. Точно преди изборите беше активиран и този скандал с Великобритания, който предизвика чувство на несправедливост сред руските граждани и част от тези, които вчера гласуваха и подкрепиха президента са убедени, че на Русия не трябва да се диктува ничия друга воля", коментира Сергей Железняк, депутат от "Единна Русия". 

Въпреки че получи малко над 1%, кандидатката за президент Ксения Собчак сподели, че не е разочарована. 

Как руснаците отпразнуваха победата на Владимир Путин? (ВИДЕО)

„Обявявам се за диалог с всеки, така че проблемите на отделните хора да станат по-важни от огромния геополитически процес, с който сегашната власт ни захранва. Гордея се с нещата, които свършихме по време на нашата кампания”, заяви Ксения Собчак, кандидат за президент.

С РЕКОРДЕН РЕЗУЛТАТ: Путин печели нов президентски мандат в Русия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Критиците й обаче смятат, че се ползва с мълчаливата подкрепа на Кремъл. А изненадата на тези избори е и най-ниският резултат, който показа и Комунистическата партия на Русия.

Владимир Путин ще встъпи официално в четвъртия си президентски мандат през май месец. Той посочва състава на правителството, а с голяма вероятност експерти казват, че следващият премиер на Русия отново ще се казва Дмитрий Медведев. 

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.