Кои държавници приветстваха руския президент с победата?

Поздравления от Изток и пестеливи реакции от Запад, след победата на Путин. Във фокуса на Европа е нарастващото напрежение между Великобритания и Русия, заради отровения бивш руски шпионин. Тази вечер външните министри на общността ще излязат с обща позиция.

ТРИУМФА НА ПУТИН В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Междувременно, президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Путин. Държавният глава изразява надежда да се разгърне потенциалът на двустранното сътрудничество за благото на българския и руския народ.

Поздравления на Владимир Путин са изпратили китайският президент, кубинският лидер, както и от държавните глави на Иран, Казахстан, Беларус, Венецуела и Боливия. Говорител на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че тя ще изпрати телеграма скоро. Външият министър обаче коментира: 

"Резултатът от изборите ни изненада толкова, колкото и обстоятелствата около тях. Очевидно е невъзможно да говорим за честно политическо състезание, във вида му, в който го познаваме".

Според Маас Русия ще остане труден партньор, но Германия желае да запази диалога си, въпреки напрежението около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

"Що се отнася до тази трагедия, аз разбрах за нея от медиите. Първото нещо, което се помислих беше, че ако наистина е било бойно отровно вещество тези хора щяха да загинат веднага. Това е първото нещо. Второ, Русия няма такива вещества", каза Путин за случая "Скрипал".

Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия взимат проби от отровното вещество. Резултатите трябва да станат известни след около две седмици. 

По-късно тази вечер на среща на външните министри, Европа ще излезе с обща позиция по случая с отравянето. 

"Това, което е абсолютно сигурно, е нашата пълна солидарност с Обединеното кралство и безпокойството ни за случилото се, което е напълно неприемливо", каза Федерика Могерини. 
На среща на Европол в София, еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг обяви, че европейските външни министри са силно разтревожени от случилото се във Великобритания. 

Путин: Виждам в резултатите доверие и надежда за развитието на Русия (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Русия зачита достойнството на обществата и гарантира геополитическото равновесие срещу  империализма", написа от своя страна в Twitter боливийският президент Ево Морале. 

"Не само руснаците се нуждаят от силна Русия. Силна Русия е гарант за стабилността и традиционните ценности за целия свят", написа молдовският президент Игор Додон. 

В своето приветствено съобщение арменският лидер Серж Саргисян подчерта, че Русия и Армения са свързани с приятелство, което е доказано във времето. 

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.