Той е преизбран убедително за президент на Русия, при обработени 80% от изборните протоколи, води със 76,18%

Руският президент Владимир Путин е преизбран убедително за нов шестгодишен мандат на поста на произведените днес в страната президентски избори.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По най-нови данни на Централната избирателна комисия, при обработени 80 процента от изборните протоколи, Путин вече води със 76,18% от гласовете. За него са гласували повече от 40,4 млн. избиратели, предава Интерфакс.

На второ място е кандидатът от КПРФ Павел Грудинин с 12,3%. На трето място е лидерът на ЛДПР Владимир Жириновский с 5,98% от гласовете. Кандидатът от „Гражданка инициатива“ Ксения Собчак получава 1,53%. Кандидатът от „Яблото“ получава 0,92%. Борис Титов („Партия на ръста“) получава 0,7%. Максим Сурайкин („Комунисти на Русия) получава 0,67%. Последен в списъка е Сергей Бабурин („Руски обществен съюз) с показател 0,64%, предаде "Фокус".

Путин благодари на своите привърженици за подкрепата. Той заяви, че вижда в резултатите доверие и надежда за развитието на Русия, предаде БТА.  

"Благодаря ви много за подкрепата. Искам да се обърна и към тези, които са се събрали днес в Москва, и към нашите привърженици на цялата територия на огромната ни страна: благодаря ви много за резултата", каза Путин на митинг-концерта "Русия. Севастопол. Крим", който се провежда тази вечер на Манежния площад в руската столица по случай четвъртата годишнина от "съединяването на Крим с Русия".

10 ключови дати от живота на Владимир Путин

Руският президент заяви, че вижда в резултатите от изборите доверие и надежда за развитие на страната. Путин призова за запазване на единството на Русия "в много сложни условия". Руският президент Владимир Путин отвърна със смях на журналистически въпрос дали ще се стреми към още един президентски мандат след 2024 г., предаде Ройтерс.

Той каза, че му се струва смешен въпросът дали ще се състезава за още един мандат през 2024 г. "Нека пресметнем. Мислите ли, че ще остана на власт, докато стана на 100 години?", отвърна той на репортера, който му зададе въпроса.  

Путин заяви тази вечер, че узнал от медиите за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания и че Русия няма такива отрови, предаде ТАСС. "Що се отнася до тази трагедия, узнах за нея от средствата за масова информация и първото, което идва наум е, че ако това е било бойно отровно вещество, разбира се, хората биха умрели на място, това е очевиден факт и трябва да се разбере. Русия няма такива средства, ние унищожихме всички наши химически оръжия под контрола на международни наблюдатели", каза Путин, цитиран от ТАСС и БТА. Той отхвърли като нелепи британските обвинения за намеса на Русия в отравянето на бившия руски шпионин и заяви, че Русия е готова да сътрудничи с британските власти в разследването на случая, предаде Асошиейтед прес.  

По данни на руското министерство на вътрешните работи на митинг-концерта са се събрали над 35 000 души.

По данни на ЦИК от 18 ч. московско време (17 ч. българско време) избирателната активност е била 59,97 процента. Това е два часа преди затварянето на избирателните секции в Западна Русия. 

Стопаните на Кремъл: Елцин, Путин, Медведев

Изборите в Руската Федерация се провеждат в 11 часови зони в над 120 000 изборни секции в страната. Избирателната активност беше висока още от сутринта. За руснаците гласуването е традиция. А, за да бъде празничен духът, той е придружен от музика и от раздаване на балони от представители на Централната избирателна комисия.

Путин - мразен от Запада и обожаван от руснаците

В една от изборните секции някои гласоподаватели дори се поздравяват с празника, какъвто за тях е изборният ден.

Самият Владимир Путин също направи своя избор рано сутринта, в  избирателна секция в Руската академия на науките. На въпроса какъв процент от получените гласове за себе си ще смята за успех, отговори:

„Всеки процент, който ще ми даде правото да изпълнявам конституционните правомощия на президент на Руската федерация”, заяви Владимир Путин.

Бъдещият мандат на Путин - под знака на напрежение със Запада

В изборния ден не са установени нарушения, които може да повлияят на резултатите от вота, обяви руското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

Най-уважаваната, независима изборна мониторингова група в Русия, "Голос" ("Глас"), е регистрирала 2500 нарушения, предаде ДПА. Най-много, около 500, са били те в столицата Москва.

ЦИК съобщи, че е получила над 670 жалби, посочва ДПА.

Путин гледа към четвърти мандат

Франс прес отбелязва, че след днешните избори без интрига Путин ще остане президент на Русия до 2024 г. Тогава той ще бъде на 71 години, като ще е управлявал страната близо четвърт век. Само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго (като съветски лидер), посочва Ройтерс.

Путин обеща да използва новия си мандат, за да укрепи защитата на Русия срещу Запада и да повиши стандарта на живот.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.