65-годишният бивш офицер от КГБ пое властта преди 18 години

Владимир Путин, който според социологическите проучвания се очаква да спечели четвърти мандат като руски президент този месец, приложи хватката на Кремъл над обществото, след като пое властта преди 18 години.

Ето някои важни дати в живота на 65-годишния бивш офицер от КГБ:

- 7 октомври 1952: Путин е роден в бедно работническо семейство в Ленинград, сега Санкт Петербург.

- 1998: Той е назначен за ръководител на службата за сигурност ФСБ, наследник на КГБ, в която постъпва през 1975 година.

- 1999: Като министър-председател на Борис Елцин, той ръководи стартирането на втората война, за смазване на бунтовниците в Чечения. Когато Елцин подаде оставка в навечерието на Нова година, Путин пое поста президент, на който официално бе избран през март 2000 година.

- 2004: Преизбран е за президент.

- 2008: В съответствие с конституционните ограничения, в края на втория му мандат предава властта на своето протеже Дмитрий Медведев и става министър-председател.

- 2012: Връща се като президент, за срок, който е удължен от четири – на шест години, при безпрецедентни протести на опозицията.

- 2013: След три десетилетия брак, той се развежда с Людмила, с която имат две дъщери.

- 2014: Анексира украинския полуостров Крим, разпалвайки най-сериозната дипломатическа криза между Русия и Запада след края на Студената война.

- 2015: Дава военна подкрепа за режима на сирийския президент Башар Асад.

- 2017: През декември той обяви, че ще се кандидатира за нов, шестгодишен президентски мандат през март 2018 година. 

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.