Зам.-председателят на Групата на ЕНП за разширяването и Беджет Паколи обсъдиха визовата либерализация за балканската страна

Евродепутатът Андрей Ковачев - зам.-председател на Групата на ЕНП за разширяването, обсъди с косовския министър на външните работи Беджет Паколи визовата либерализация за страната и реформите, които Косово извършва. Косово е една от страните от Западните Балкани - част от приоритетите на българското Председателство на ЕС. През май месец София ще бъде домакин на среща на върха ЕС - Западни Балкани.

Планът за по-ниски цени на роуминга в Западните Балкани ще е готов през май

"Първо, много съм щастлив, че се запознах с Андрей Ковачев. Зная, че той е приятел на Косово и имахме няколко въпроса за обсъждане - визовата либерализация за Косово, за реформите в Косово, за предстоящата среща на върха в София. Обсъдихме много въпроси и съм доволен от срещата с г-н Ковачев, надявам се, че ще продължим контакта с него", заяви вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Паколи.

За българското европредседателство той каза:

Борисов: Западните Балкани трябва да извървят голям път

"Косово е много, много доволно от това. Косово трябва да бъде напълно интегрирано. За първи път българското Председателство каза: “Всички или никой”. Ние - и шестте страни - се надяваме да успеем. Косово е благодарно на българското Председателство, което се справя много добре, и на всички приятели в България. Ние се познаваме, България познава Косово, защото България беше една от първите държави, които признаха Косово и на практика го подкрепя навсякъде - и Председателството, и премиера, и сега - в Брюксел".

Юнкер: Страните от Западните Балкани не отговарят на условията за членство в ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Косово също е част от Западните Балкани, така че не може тази част да остане черна дупка и да е отново част, която излъчва нестабилност. В интерес и на Европейския съюз, и на страните около Косово е, да има напредък в Косово, да се работи за европейската интеграция и на Косово, в контекста - разбира се - и на намирането на решение между Белград и Прищина и затова по време на срещата в София през май месец да има положителни сигнали към всички страни от Западните Балкани", каза от своя страна българският евродепутат Андрей Ковачев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.