Нужна е обаче перспектива, заяви премиерът на икономическия форум в Делфи

„Въпреки натоварената ни програма в София бях длъжен да дойда, защото българите помним доброто и не забравяме, че преди 15 години в Солун беше даден път на България и на Румъния към ЕС”. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Третия Делфийски икономически форум в Гърция, предаде БТА.

„Сега, ние в София, играем същата роля за страните от Западните Балкани. Разбира се, тези държави трябва да извървят голям път и да изпълнят много критерии. Нужна е обаче перспектива, най-вече за младите хора”, каза още Борисов.

БЪДЕЩЕТО НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ: Без отстъпки при неизпълнени критерии за членство

„В България външният дълг е 26 - 27 процента, имаме бюджетен излишък, както и голям фискален резерв. Опитваме се да покажем, че една южна държава, бивш член Източния блок, може да бъде дисциплинирана и да изпълнява Маастрихтските критерии”, посочи Борисов. 

 

Премиерът посочи, че не харесва термина Западни Балкани, защото Балканите са едни.

„В региона трябва да се изгражда инфраструктура - пътища, жп и интернет трасета”, каза Борисов като даде пример с европейските транспортни коридори с номера 4, 8 и 10, както и газовите интерконекторни връзки между България и Гърция.

„Ако направим тази инфраструктура, Балканите ще са едно от най-конкурентоспособните места на света. Искаме да направим процеса необратим и от „барутен погреб” на Европа да направим Балканите в спокойно място за живеене”, заяви българският премиер. 

Той изтъкна значението на борбата с организираната престъпност, спазването на върховенството на закона.

Борисов към Тачи: Да се фокусираме върху коридори между нашите страни

„На срещи през последната дни виждаме подкрепа за инфраструктурните проекти от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и на Европейската инвестиционна банка. Финансирането на тези проекти обаче ще е хибридно, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща един милиард евро за подготовката на тези проекти. Иначе ще има ръст на младежката безработица и "износ на мозъците", тук ще останат нискоквалифицирани хора, а популистките парти ще дойдат на власт”, посочи премиерът.

„Важни са и мерките срещу мигрантската вълна, защото хората от нашите страни се страхуват от нея и то с основание”, каза Борисов. Той подчерта, че споразумението на ЕС с Турция за бежанците трябва да остане.

„На 26 март във Варна ще се срещнем с президента на Турция Реджеп Ердоган и ще обсъдим охраната на границите”, допълни Борисов. 

"Нашият регион се намира до огнище на нестабилност. Ето защо трябва да работим заедно. Трябва да работим срещу популизма и ксенофобията", коментира европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.