Решението идва след серия протести в цялата страна

Надзирателите в затворите спират временно протестите си. Това стана, след като правителството им отпусна 15 милиона лева от бюджета.

Решението идва след серия протести в цялата страна и среща със синдикатите. Парите ще дойдат от бюджета, обясни след правителственото заседание правосъдният министър Цецка Цачева.

Надзиратели от цялата страна протестираха в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

6 милиона лева ще са за компенсация на условията на труд - със задна дата, считано от 1 януари. Служителите в системата ще бъдат компенсирани за нощен и извънреден труд. Останалите 9 милиона лева са предвидени за по-високи заплати, но не на всички, а на най-натоварените - надзиратели, Главната дирекция "Охрана" и други длъжности, които пряко работят с лишените от свобода и чиято разлика в заплатите е най-голяма, в сравнение със същите позиции в системата на МВР.

Служители на "Съдебна охрана" протестират на професионалния си празник (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Принципът е за онези позиции и длъжности, където действително има разлика по отношение на възнагражденията на колегите им за същата позиция в системата на МВР”, обясни Цачева.

Според Цачева, едно от най-големите разминавания е, например, за младши специалист, който в МВР получава със 105 лева повече, отколкото в системата на правосъдието. Синдикатите са се съгласили да спрат протестите до петък, а след това ще са ясни повече детайли дали са доволни от предложението на властта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.