Децата, жените и мъжете са извършили мъчителни пътувания, твърдят от СЗО

Близо 170 000 души са избягали от град Африн в Северна Сирия след проведената от турската армия офанзива срещу население с мнозинство от кюрди град, съобщиха от ООН, цитирани от БГНЕС.

От световната организация отбелязват ужасяващите условия, с които се сблъскали разселените лица.

"Приблизителната оценка сега е, че 167 000 души са били разселени от военните действия в района на Африн", каза пред журналисти в Женева Йенс Лерке, говорител на хуманитарната агенция на ООН.

Меркел остро критикува турската операция срещу Африн

Той каза, че повечето от онези, които са напуснали, са отишли в близкия Тал Рифаат.

Световната здравна организация (СЗО) междувременно заяви, че е разгърнала мобилни медицински клиники и здравни заведения в райони, където се намират онези, които са били разселени от Африн, като предупреждават, че липсват и здравни услуги в града.

"Децата, жените и мъжете са извършили мъчителни пътувания, за да избягат от Африн и се нуждаят от спешна медицинска помощ. Нашият екип се срещна с цивилни граждани, които съобщиха за ходене пеша в продължение на 36 часа, за да стигнат до по-безопасни зони", каза представителят на СЗО в Сирия Елизабет Хоф.

Турция превзе сирийския град Африн (ВИДЕО)

Марикси Меркадо, говорителка на детската агенция на ООН, заяви също, че разселени лица, пристигащи в колективни приюти в Нубул, са описали случващото се с тях като "бягайки заради обстрела, преспивайки на открито, разделяне от семействата си".

Турските войски и съюзните им сирийски бунтовници превзеха контрола над град Африн от ръцете на кюрдските „Отреди за защита на народа“ (ОЗН) в неделя.

Турската армия отрича да е атакувала болницата в Африн

Анкара започна през януари офанзивата си срещw ОЗН, за които Турция твърди, че са съозници на забранената от закона Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която се бунтува срещу властите в Анкара от 1984 г.

Според базираната в Лондон организация наблюдател за човешки права в Сирия (НЧПС) избягалите от града поради турската офанзива били 250 000.

Според Лерке в момента в града били останали между 50 000 и 70 000 цивилни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.