Тя каза, че конфликтът изисква "политическо" решение, както и хуманитарна реакция

Германският канцлер Ангела Меркел отправи остра критика към турската военна операция срещу кюрдските милиции в град Африн в Северна Сирия.

„Въпреки всички оправдани интереси по сигурността, които има Турция, неприемливо е това, което става в Африн, където хиляди и хиляди цивилни биват преследвани, умират или са принудени да бягат“, каза Меркел пред Бундестага.

"Ние също така осъждаме най-сериозно ставащото."

Турция превзе сирийския град Африн (ВИДЕО)

„Отредите за защита на народа“ (ОЗН), кюрдска милиция, бяха прогонени от Африн в неделя. Районът е един от кантоните в самопровъзгласената автономна администрация, ръководена от сирийските кюрди.

Турция смята, че ОЗН са „терористи" и са свързани с поставената извън закона работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която води от 1984 г. бунт срещу управлението в Анкара.

Но Вашингтон и международната коалиция срещу „Ислямска държава“ (ИД) подкрепиха ОЗН, които оглавиха действията на терен за изтласкването на джихадистите от ИД от Сирия.

Турската армия отрича да е атакувала болницата в Африн

В широкообхватна реч по приоритетите на новото си правителство Меркел защити решението си да разреши на повече от един милион търсещи убежище да влязат в Германия от 2015 г. , много от които бяха бежанци от воюващата Сирия.

Тя каза, че конфликтът изисква "политическо" решение, както и хуманитарна реакция и предупреди, че настоящите офанзиви засилват вече наличното отчаяно положение на цивилното население там.

"Сега виждаме ужасни неща с бомбардировките, например, в Източна Гута", каза Меркел.

„Осъждаме тези бомбардировки, извършвани от режима на Асад – например срещу училище – по най-категоричния начин, но също и Русия, която търси такива неща.“

27 цивилни загинаха за 1 ден при турски обстрел в Африн

Сирийският президент Башар Асад си възвърна контрола върху големи територии земи с помощта на Русия и съюзнически сили, сред които е и подкрепяната от Иран ливанска милиция „Хизбула“. Наскоро той фокусира усилията си върху превземането на последните райони, които са извън контрола на правителството в и около столицата, най-големият от които е Източна Гута.

В понеделник въздушен удар срещу училище в Източна Гута уби 15 деца и две жени, които използвали мазето като бомбоубежище.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.