Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов

Крачка назад. Държавата се отказа да участва в сделката за ЧЕЗ. Финансовият министър изненадващо обяви, че било нецелесъобразно.

За NOVA от "ЧЕЗ-Прага" заявиха, че каквото и да се случи, тепърва ще се запознават със ситуацията, но договорът с "Инерком" на Гинка Върбакова остава в сила.

"Заявявам категорично,че българската държава няма намерение по какъвто и да било начин да участва в придобиването - частично или изцяло, в стартирането и неприключилата сделка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ". Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на ресорната комисия по казуса в парламента.

ПО КАЗУСА „ЧЕЗ”: Прокуратура, правителство и КЕВР – в парламента

Министърът каза още, че държавата няма намерение да се меси в отношения между две частни дружества.

"Независимо дали ще получим съгласие или не - актуалната позиция на правителството е,ч е няма да участваме в сделката. Държавата няма никакво намерение да участва в сделката.  Позицията на българското правителство винаги е била в защита на гражданите.
Всяка неадекватна роля за държавата в икономическите процеси изпраща лош сигнал към инвеститорите, които и да са те"
, уточни Горанов. 

На днешното заседание на комисията ЧЕЗ беше поканен и премиерът. В писмо до депутатите обаче той обясни, че няма право да коментира подробности около сделката, заради Арбитражното дело срещу България. Новата позиция на държавата била съгласувана с Борисов. 

И ядоса опозицията. Корнелия Никова дори обвини правителството, че се отказвало да защити националния интерес.

САГАТА "ЧЕЗ": ЕК наблюдава казуса с продажбата

"Вие не се ли притеснихте като правителство от една фирма, която не отговаря дори и на 1% на първоначално заявените критерии, и не попитахте службите какво представлява тази фирма", коментира Таско Ерменков от БСП.

"Днес ви благодаря,че най-после след толкова време заявихте, че държавата няма намерение да се намесва. Това според нас дори и да е закъсняло, е добро послание", заяви Рамадан Аталай от ДПС. 

Първоначално идеята беше България да придобие контролен пакет акции. За целта от "ЧЕЗ- Прага" започнаха анализ дали законът позволява подобна намеса. В официална позиция до NOVA от чешкото дружество обявиха, че не са информирани за оттеглянето на България и продължават да проверяват възможността за държавно участие.

"Инерком": Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна

Прокуратурата пък обяви, че преди години е разследвала съпруга на Гинка Върбакова за данъчни измами. Процедурата обаче била спряна и към момента нямало основание за притеснение. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви по време на комисията, че Славко Върбаков, мъжът на Гинка Върбакова (собственичката на „Инерком”) е бил разследван за данъчни измами преди няколко години. Наказателното постановление обаче е било прекратено и в момента нито семейство Върбакови, нито купувачът „Инерком” се разследват.

Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Припомняме, на 1 март, след среща между кандидат-купувача на дружеството Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, стана ясно, че държавата е готова да купи контролен дял от ЧЕЗ. Заради скандала със сделката бизнес дамата от Пазарджик се яви и пред депутатите. Обяснения дадоха и службите. 

Договорката между държавата и „Инерком” беше да са партньори, но властта да държи контрола. Гинка Върбанова се съгласи. 

След среща на Върбакова с ръководството на ЧЕЗ-Прага в чешката столица, беше обявено, че дружеството започва проучване на възможността България да участва в покупката на най-голямото енергодружество у нас.

Инерком" за ЧЕЗ: Държавата не е единственият гарант за обществения интерес

Няколко дни по-късно, от посещение на вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович у нас, се разбра, че ЕК наблюдава казуса с продажбата.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.