Популисткият лидер Луиджи ди Майо протегна ръка на крайнодясната "Лига"

Лидерът на италианското Движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо заяви, че партията е отворена за преговори за съставяне на управляваща коалиция с лявоцентристката Демократическа партия и крайнодясната „Лига“. Ди Майо отхвърли възможността да управлява с партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони „Форца Италия“ преди началото на консултациите, които трябва да започнат в сряда вечерта, пише Politico, цитирано от "Фокус".

Берлускони ще подкрепи евроскептиците за съставяне на правителство (СНИМКИ)

„(Лидерът на „Лигата“) Салвини трябва да избере между революцията и възстановяването, дали да зареже Берлускони и да започне да променя Италия, или да продължи да стои закачен за Берлускони и да не промени нищо“, заяви ди Майо в интервю пред италианска медия.

ВОТЪТ В ИТАЛИЯ: Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство

Дясноцентристкият съюз между „Лигата“ на Салвини и „Форца Италия“ на Берлускони спечели най-много места в италианския парламент на изборите миналия месец, следвана от Движението „Пет звезди“ на ди Майо, което е най-голямата самостоятелна партия в народното събрание. Салвини засега отказа да се отдели от Берлускони и да формира коалиция с ди Майо, а Демократическата партия продължи да следва линията на бившия си лидер и бивш италиански премиер Матео Ренци да не влиза в коалиция с евроскептичната „Пет звезди“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.