На този ден се припомня Тайната вечеря

Велики четвъртък е. На този ден се християните отбелязват Тайната вечеря, на която Божият син предрича предателството на Юда. Свещенослужителите изнасят кръста  от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голготата. На Тайната вечеря учениците на Христос в недоумение питали кой ще предаде Христос. Същият въпрос задал и Юда, а Исус му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.

За осми път в историята си БПЦ приготвя Свето миро

След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Според традицията Велики четвъртък е първият ден, в който можем да боядисаме великденските яйца.

Започва Страстната седмица преди Великден

На този ден се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия в различните краища на България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

На литургията за Велики Четвъртък тази сутрин беше осветено свещеното миро, което в продължение на три денонощия свещениците вариха. След като патриархът Неофит и митрополитите  благословиха мирото, то беше тържествено поднесено в миротеката на Светия Синод.

„Да се радват на хубавите празници, да бъдат убедени, че бог ни закриля  и че по нашите скромни молитви, ще даде щастие на българския народ”, каза българският патриарх Неофит.

Наред с четвъртият ден от Страстната седмица, в храм-паметника „Св. „Александър Невски” патриархът Неофит и митрополитите осветиха свещеното масло – за първи път от 9 години насам.

„Това е знак, че светата ни църква е автокефална, само афрокефалните църкви имат право да варят свое миро и се радваме за това и празнуваме тържествено днес”, добави българският патриарх Неофит.

В свещеното масло трябва да има около 30 съставки, най-важните от които - зехтин, бяло вино и розово масло. Използва се само за кръщенета и освещаване на нови храмове – затова миро се вари рядко.

След освещаването, мирото беше тържествено занесено в Светия Синод, където ще бъде, както строго пазено и така и строго раздавано на митрополитите.

Църквата ни вече разполага с около 100 литра от свещеното масло, а кога ще бъде следващото варене зависи от това колко кръщенета и нови храмове ще имаме.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.