Това е денят на най-строгия пост от Страстната седмица

Разпети петък е - най-тъжният и най-тежкият ден за Исус Христос. В този ден Спасителят е претърпял безброй мъки и страдания. Той е разпнат на кръст и мъчен за греховете на човечеството.

Боядисваме великденски яйца на Велики четвъртък

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Вечерта се отслужва Опело Христово.

На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащаница, посветена на погребението на Спасителя.

Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащаницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащаницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък вярващите минават три пъти под масата в храмовете за здраве и целуват разпятието. По време на богослуженията се държат запалени свещи.

В службата в църквата „Света Неделя” в София участва и българският патриарх Неофит.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Живко Константинов, Мартин Георгиев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.