Френският президент ще се срещне с руския си колега в Москва през май

Френският президент Еманюел Макрон призова в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин Русия да използва влиянието си, за да се сложи край на конфликта в Сирия и да се подновят преговорите за политически преход в тази страна, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Елисейския дворец.

"Президентът подчерта необходимостта от слагане на край на военната ескалация от последните месеци, така че да бъде защитено цивилното население", се казва в изявлението, в което се допълва, че двамата лидери са обсъждали още и нуждата да се гарантира, че няма да има съживяване на организацията Ислямска държава в региона.

Франция създава европейска военна част за кризи по света

Елисейският дворец каза, че Макрон се надява, че регулярният диалог между Франция и Русия може да позволи по-конкретен напредък за намиране на решение в Сирия.

Макрон поздрави Путин и му пожела успех в модернизацията на Русия

В изявление на Кремъл относно разговора се казва, че Путин е информирал Макрон за изхода от тристранната среща за Сирия в Анкара, в която участваха Турция, Иран и Русия, предаде ТАСС. П
Двамата лидери са обсъдили и предстояща визита на президента на Франция в Русия през май.

Засегнати са били и въпроси, свързани с двустранните отношения. Разговорът е бил по инициатива на Франция, уточнява Кремъл.

Макрон ще връща задължителната военна служба

Макрон ще бъде в Русия на 24 и 25 май. Той планира участие в Петербургския международен икономически форум в качеството му на почетен гост, припомня ТАСС. Форумът ще се проведе от 24 до 26 май.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.