Стационарни и мобилни камери за скорост следиха за спазване на ограниченията


Задръствания, пътни инциденти и изнервени шофьори. Така изглеждаше последният от серията почивни дни. Над 100 хиляди автомобила се прибраха само в столицата.Мъж загина при катастрофа между ТИР и микробус на пътя Русе - Шумен. 

Дълги колони се образуваха по магистрала "Хемус" - между Ябланица и Белокопитово.10-километрово задръстване имаше и в отсечката между село Български извор и началото на автомагистралата.Тежък пътен инцидент блокира движението и по  Тракия". Двама души загинаха на място при катастрофа на главния път т Е 79 между Враца и Монтана. Инциденти имаше и в участъка от гръцката граница към София.

Безплатно пътуване с влак из Европа за навършващите пълнолетие

За да улеснят придвижването, от пътната агенция ограничиха днес между 14 и 20 часа движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. 

Кошмарен трафик и по международния път за Кулата. По обед катастрофа блокира движението в района на Благоевград. Малко преди обед край Благоевград лека кола се врязва в тир. Ударът се разминава само с материални щети. По пътя,обаче имаше разлив на гориво. Образуваха се километрични опашки,както край Благоевград,така и в района на Симитли. По границите също беше натоварено. Задръствания обаче, нямаше. Временно забавяне имаше само за камионите, заради започналото вчера внедряването на нов софтуер в системата на Агенция „Митници“. В ранните следобедни часове новият софтуер заработи предсрочно. По митниците на граничните пунктове обработваха ръчно документите на камионите заради смяна на софтуера. 

Колко ще похарчим през четирите почивни дни?

„Смяната на софтуера е с цел оптимизиране работата на информационната система, по-бързо обработване на товарните автомобили, повишаване пропускливостта на пункта. Към настоящия момент аварийната процедура не предвижда забавяне на обработката повече от 5 мин. Единственото неудобство, което ще бъде е при наличие на необходимост за заплащане на винетни стикери или пътни такси за извънгабаритен товар, това плащане трябва да бъде извършено ръчно, тъй като системата не работи  в  авариен режим”, коментира Иван Панайотов от Агенция „Митници”.

Засилено присъствие на "Пътна полиция" имаше по всички основните пътища. Над 200 са камерите за скорост в цялата страна. Не се размина без катастрофи и дори жертви на пътя. Трима загинаха на отсечката Монтана – Враца. Тежък инцидент имаше и пътя от Благоевград към Симитли. 

В началото на АМ „Хемус” в посока Ябланица – София имаше изключително интензивен трафик. Засилено полицейско присъствие. Полицията отби и движението на камионите, за да се движат плавно автомобилите. Само в София станаха 25 леки катастрофи, без жертви. В цялата страна статистиката е по-голяма, но все още не е събрана от полицията. Една от тежките катастрофи е на разклона за Вършец по пътя Враца – Монтана.

Челен удар между две коли на прав участък с отлична видимост. Катастрофата става, докато единият от шофьорите опитал да изпревари бус. Следва сблъсък, при който двете превозни средства са смазани до неузнаваемост.

Сериозни затруднения в движението е имало и по АМ „Тракия”. На няколко места са се образували колони от коли заради леки катастрофи.

През целия ден на входовете на София движението се регулира с приоритет на влизащите в столицата. 

Причината за повечето произшествия е неспазване на дистанция.

Репортери: Екатерина Николова, Николай Василковски

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.