Изтребители F-15 са изстреляли ракетите си, докато са били във въздушното пространство на Ливан

Нанесеният по-рано днес ракетен удар срещу сирийско военно летище е бил извършен от Израел, съобщи телевизия Ен Би Си в Туитър, позовавайки се на двама официални американски представители.

Лавров: Няма следи от химическо оръжие в Дума

„Израел нанесе удара по сирийската база , съобщиха двама официални американски представители, и САЩ бяха предупредени преди ударите”, гласи информацията, цитирана от БГНЕС.

Ердоган към Нетаняху: Ти ръководиш "терористична държава"

Ударът беше нанесен по военното летище Т-4 в сирийската провинция Хомс. Сирия и Русия определиха също Израел за извършител на нападението. Според агенция САНА ударът е бил нанесен от израелски изтребители F-15, които са изстреляли ракетите си, докато са били във въздушното пространство на Ливан. Говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус отказа да коментира темата.

Нетаняху: Няма да позволим на враговете ни да се сдобият с ядрено оръжие

В интервю за в. „Маарив” бившият командващ израелските ВВС Ейтан Бен Елияху направи косвени признания, че ударът е бил нанесен от израелски бойни самолети. Генералът изрази увереност, че ракетният обстрел е свързан с информацията за използването на химическо оръжие в Източна Гута. Освен това според Бен Елияху Израел се стреми да не допусне концентрирането на ирански сили в този район. „Преди два месеца авиобазата Т-4 между Хомс и Палмира вече беше подложена на ракетна атака”, припомни Бен Елияху. На това военно летище има ирански пункт за управление на безпилотни самолети.

ООН: Намалява шансът за мир в Близкия изток

„Само Съединените щати и Израел биха били в състояние да нанесат такъв удар по Сирия”, каза генералът. И отбеляза, че „ако това са направили САЩ, няма никаква причина да крият факта на ракетната атака”. Но според него американските военни са имали твърде малко време, за да подготвят атаката.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.