Изпълнителният директор на Facebook даде обяснения за скандала с личните данни

Създателят на Facebook даде показания пред американския Сенат. В продължение на два дни, Марк Зукърбърг ще отговаря на въпросите на почти половината сенатори, а отговорите му ще определят бъдещето на социалната мрежа. Той призна, че Facebook разследва стотици хиляди приложения и ще информира потребителите, ако данните им са изтекли.ю

Докато Зукърбърг даваше показания, акциите на социалната мрежа скочиха с почти 5%. 

"Това е моя грешка и съжалявам. Аз започнах Facebook и е моя вината, че се случи така". Това заяви Марк Зукърбърг по повод скандала с 87 милиона потребители, чиито лични данни са били използвани от консултантската фирма „Кеймбридж Аналитика“ за пропаганда по време на последните президентски избори в САЩ. 

От Facebook тайно са трили съобщения от профилите на потребители

Изпълнителният директор на Facebook дава обяснения пред американския Конгрес във Вашингтон по повод скандала. 

"Не е достатъчно да дадем на хората глас. Ние трябва не просто да дадем инструменти, но и да се убедим, че те се използват по правилния начин", изтъкна той, като допълни, че Facebook е оптимистична и идеалистична компания.

Марк Зукърбърг ще бъде разпитан за скандала с лични данни

На фона на скандала с изтичането на лични данни, той призна, че е допуснал грешка, като е повярвал на „Кеймбридж Аналитика“ и допълни, че в момента Facebook работи с правителствата на Великобритания и САЩ, за да защити потребителите на социалната мрежа. 

"Сега разследваме всяка апликация, която е имала достъп до персонална информация, за да предотвратим това да се случи отново. Вече направихме големи промени", категоричен бе той. 

По думите му идеята на Facebook е да свързва хората, да създава общност: "Започнах Фейсбук, когато бях в колежа. Дълбоко вярвам в това, което правим". 

"Не възприемахме достатъчно мащабно нашата отговорност и това беше голяма грешка. И това беше моя грешка! Съжалявам! Сега трябва да преразгледаме отношенията си с хората и отговорностите си!", каза Зукърбърг.

АНКЕТА: БИХТЕ ЛИ ИЗТРИЛИ ПРОФИЛА СИ ВЪВ FACEBOOK ЗАРАДИ СКАНДАЛА С ЛИЧНИТЕ ДАННИ? ГЛАСУВАЙТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.