Щатите са поискали екстрадирането единствено на Желяз Андреев

NOVA разполага с обвинителния акт на американската прокуратура. Какво пише в него за Желяз Андреев и другите българи, обвинени по случая?

Съдът пусна на свобода Желяз Андреев (ВИДЕО)

Обвинителният акт е повече от 30 страници. Както вече ви съобщихме, обвинените българи са петима, но до момента Щатите са поискали екстрадирането единствено на Желяз Андреев. Според прокурорите българите умишлено са участвали в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до Сирия, без да са имали разрешение за това.

Адвокат: Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

Желяз Андреев е бил координатор на сделки за военно електронно оборудване - различни части за самолети, които фирмата на Желяз продавала на Сирийските авиолинии. Затова Желяз е обвинен в нарушаване на американските закони.

Второто обвинение срещу него е за експорт към държави с наложено ембарго. Предвиденото наказание за двете престъпления е над 25 години затвор.  

Каква ще е съдбата на арестувания Желяз Андреев?

Със същите обвинения са останалите четирима българи. За първи път виждаме, че някои от работещите в тази фирма са знаели за извършвани нередности. Желяз Андреев обаче не е сред тях. Прокурорите са приложили част от кореспонденцията на Михаела Ненова със собствениците на фирмата, от която става ясно, че тя е знаела, че някои от сделките са извън закона.

Въпрос на време е да стане ясно дали Щатите ще поискат екстрадирането и на останалите обвинени българи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.