Той е с мярка "подписка"

Окръжният съд в Добрич реши да пусне от ареста Желяз Андреев. На 29-годишния мъж е наложена мярка "подписка".

Как след работа в кол център се оказваш в ареста?

Той беше задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями заради разследване във Флорида. То се води срещу 11 души, обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. 

Адвокат: Съдът ни често не иска допълнително информация за екстрадицията на българи

Чувствам се удовлетворен за момента. Нямам повече какво да кажа. Ще говорим в бъдеще“, каза Желяз на излизане от съдебната зала.

Съдът не намери в неговата длъжностна характеристика и в договора му с американската компания правомощия, според които да договаря, търгува и изнася авиочасти за Сирия. Според магистратите няма опасност Желяз да се укрие до насрочване на делото за неговата екстрадиция. Дотогава двете страни –  и прокуратурата, и защитата ще трябва да си изясняват обвинителният акт срещу 29-годишния мъж.

АРЕСТУВАН ПО ИСКАНЕ НА САЩ: Желяз Андреев може да остане в ареста 60 дни

А Областният съд в Южна Флорида обвинява Желяз, освен в износ на самолетни части за Сирия, и в участие в заговор и измама срещу САЩ.

От седем години насам Желяз не е сменял своята адресна регистрация и все още постоянният му адрес се води в Добрич, въпреки че от четири години живее в София. Именно това е първото нещо, което Андреев трябва да промени след излизането си от ареста.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook. В четвъртък от 19 часа пред Съдебните палати в Добрич и София ще се проведат протести в защита на Желяз. 

След днешното решение на съда приятелката на младия мъж съобщи, че демонстрациите ще се проведат, защото те не са срещу мярката, а срещу искането за екстрадиране.

„Радваме се. Очакваме да го прегърнем. Предстои ни истинската битка. Вярвам, че вярата ми няма да бъде сломена”, коментира още приятелката на Желяз Андреев - Милена Здравкова.

Решението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване пред Апелативния във Варна.

Адвокат: Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.