Общо петима българи са разследвани от американските власти за незаконна търговия със Сирия

Удължиха с 24 часа ареста на българина Желяз Андреев, който беше задържан по искане на прокуратурата в Маями. Той е обвинен в търговия със Сирия в нарушение на ембаргото на Съединените щати. 

Общо петима българи са разследвани от американските власти за незаконна търговия с близкоизточната държава.

29-годишният Желяз, който вече беше арестуван в Добрич по това разследване, вероятно ще остане в ареста за 60 дни. Властите тепърва ще решават дали да уважат искането на Съединените щати той да им бъде предаден.

Адвокат: Съдът ни често не иска допълнително информация за екстрадицията на българи

Четвърти ден младият мъж е в следствения арест. Във вторник неговите близки за пръв път бяха пуснати на свиждане.

„Желяз е добре – държи се. Колкото и дни да стои тук, ако се наложи – ще стои”, коментира приятелката му Милена Здравкова.

Ще бъде ли екстрадиран в САЩ българинът, работил в кол център?

Властите вече снеха обяснения от него, което е рутинна процедура. Окръжната прокуратура в Добрич ще внесе искане за временното му задържане за срок до 60 дни.

Конкретното обвинение срещу младия мъж е, че той е търгувал със сирийските авиолинии. Той е работил в кол център. Работата му била да отговаря на имейли и телефонни обаждания, и той търгувал със сирийските авиолинии. Така обаче е нарушил ембаргото на САЩ за търгуване със Сирия. Управителите на фирмата вече излежават 2-годишни присъди в САЩ.

ЗА РАБОТА В КОЛ ЦЕНТЪР: Арестуваха българин по американско искане

А как е задържан Желяз Андреев? За празниците той и приятелката му Милена пристигат в Добрич. В събота Желяз е повикан в полицията за справка уж за ПТП, на което е станал свидетел. Отива, но е задържан с искане за екстрадиция в САЩ за това, че търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години.

Адвокатът му вече е обжалвал мерките за задържане, но все още няма решение.

„Смятам, че задържането му е абсолютно незаконно”, заяви адвокатът Боян Лимберов.  „Вчера ми се отказа среща с него”.

САЩ искат екстрадирането на българин

Приятелката на Желяз разказа и как са работили в кол центъра.

„Дава ни се портфолио в системата с клиенти и техните контакти и ние като продавачи се свързваме с клиентите, за да презентираме услугите. При взето запитване пускаме към отдел „Покупки” питане за конкретните части, за да можем да ги предложим с надценка на клиента”, обясни пред NOVA Милена. „В случая е имало покупка на части. Желяз се е консултирал с прекия си ръководител”, разказа още Милена.  

А докато Желяз е в ареста, негови приятели и роднини подготвят протести в негова защита пред Съдебните палати в Добрич и София. Те са с начален час 18 часа на 12 април – четвъртък.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.