Предвиждат масови фалити на малки фирми

Блокада на изхода на Пловдив. Десетки собственици на бензиностанции и търговци на горива от цяла Южна България излязоха на протест с цистерни. Поводът е новият проектозакон за петролните продукти, който въвежда специални изисквания за работата на бензиностанциите.

Огромна колона от над 100 цистерни блокира изхода на Пловдив към автомагистрала Тракия.

Търговци на горива излязоха на протест (СНИМКИ)

„Това не ни мачка, той направо ни убива. От утре трябва да си търсим работа и децата ни. Това дете наесен може да отиде в Англия да бере ягоди и да спи по каравани”, каза Иван Кашилски.

Янко, съпругата и двете му деца се издържат от малка бензиностанция, която имат от 10-години. Ако тя затвори, всички остават без препитание.

„Трябва да теглим от банката и нова ипотека.аз имам една и сега нова ипотека.Ние сме толкова задлъжнели на доставчиците и се опитваме да оцеляваме по някакъв начин”, обяснява той.

За търговците на едро изискванията са още по-сериозни, без значение дали става въпрос за голяма компания или малка фирма, тя трябва да има уставен капитал 3 милиона лева и да плати половин милион лева банкова гаранция.

Емил Димитров-Ревизоро: Законът за горивата ще засегне големи интереси

„Кой го измисли това три милиона уставен капитал? Защо не е един или 500 хиляди лева? Целта на този закон е да останат 20 фирми и да си правят каквото искат с цената на горивото”, твърди търговецът на горива, Борис Стайков.

„Този закон убиец,мачка малките, според мен той е лобистки закон”, уверен е Апостол Апостолов. Ако новият закон бъде приет, търговците ще бъдат принудени да вдигнат цената на бензина.

В мотивите на проектозакона е записано, че гаранциите ще се използват, за да има откъде да се вземат глобите, когато търговците нарушават закона. Вносителите на законопроекта изчисляват, че всяка година държавата губи един милиард лева от контрабанда с горива. Ако проектозаконът не бъде отменен, търговците заплашиха с нови протести в София и Бургас

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.