Само половината от обичайния брой композиции ще се движат от летището "Шарл дьо Гол" до Париж

Френските железопътни работници започват поредна двудневна стачка, която трябва да продължи от 18 до 19 април, пише френската редакция на електронното издание "The Local", цитиран от Агенция "Фокус".

Някои влакове няма да се движат от 20:00 във вторник до 07:55 местно време в петък. Стачката е организирана от националния оператор SNCF. Само половината от обичайния брой композиции ще се движат от летището „Шарл дьо Гол“ до Париж, като това ще става с прекачване на Gare du Nord.

Железопътната стачка досега струва 100 млн. евро на Франция

Тази стачка е последната в тримесечната поредица, планирана от железопътните работници и започнала на 3 април заради плановете на правителството на президента Еманюел Макрон да реформира тежко задлъжнелият държавен оператор SNCF, пише The Local.

Заради протестите страдат 4,5 милиона ежедневни ползватели на влаковете във Франция, обяснява изданието. В скорошно интервю, френският президент, който рядко се изказва по въпроса, обеща да не променя позицията си.

Хаос в движението на влаковете във Франция заради стачка

„Ще реализирам тези реформи. Много е важно да продължим напред и ако не го направим, това ще е политическо двуличие“, заяви френският президент.

От профсъюзите отговориха на Макрон, че не разбира от реформи и че железопътните работници са решени да отменят реформите. Те се противопоставят на плановете да не се предоставят на новите работници доживотни договори и да не им се дава да се пенсионират рано.

Железопътните работници са решени да се борят твърдо и срещу плановете за приватизация на националния железопътен превозвач. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.