Гледайте военния екшън от 23.00 ч. по NOVA

Забравени истории за геройство изплуват във военния екшън "Гласът на вятъра" тази вечер от 23.00 ч. по NOVA. Филмът на режисьора Джон Ву разказва малко известни факти за приноса на индианското племе навахо за спечелването на Втората световна война от САЩ.

За да предотврати възможността японският враг да залови съобщенията им, американската армия в Тихия океан събира радисти от индианското племе навахо, чийто език се превръща в код, невъзможен за дешифриране. От съображения за сигурност всеки шифровчик се съпровожда от "телохранител". Джо Ендърс (Никълъс Кейдж) и Окс Хендерсън (Крисчън Слейтър) са едни от тези бодигарди. Между тях и радистите, които охраняват възниква приятелство. Но индианците не знаят, че техните телохранители имат заповед в случай на опасност да ги убият, за да не попадне кода в ръцете на врага…

Изпълненият с напрежение филм разкрива конфликта между лоялност и дълг и истинските приятелства, които се зараждат между войниците по време на тежките  изпитания от войната. Благодарение на "Гласът на вятъра" приносът на индианците навахо беше признат от американската общественост и радистите бяха отличени с Ордена на Конгреса, най-високото американско отличие, връчвано на цивилни граждани.

Не пропускайте епичната военна история в "Гласът на вятъра" тази вечер от 23.00 ч. по NOVA.