Съмняваме се, че Вашингтон ще продължава да спазва мораториума върху ядрените опити, посочват от Москва

Русия изпитва съмнения по повод на по-нататъшното спазване от САЩ на мораториума върху ядрените опити. Това обяви във вторник руското външнополитическо ведомство, цитирано от БТА и ТАСС.

„Планомерното създаване на условия от страна на САЩ за възможно възобновяване на ядрените опити ни кара да се съмняваме, че САЩ и по-нататък ще спазват мораториума върху ядрените опити“, се казва в текста на коментара, качен на сайта на МВнР на РФ.

Германия: Северна Корея да разкрие ядрената и ракетната си програми

Както отбелязват от министерството, съмненията са предизвикани и от отказа на САЩ да ратифицират Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). 

"Тази политика на Вашингтон не съответства на декларираната от тях привързаност към целите на заздравяване на режима на неразпространение на ядреното оръжие“, посочват от руското МВнР.

Напрежение между Иран и САЩ заради ядреното споразумение

Опасенията на Русия са, че „по позицията на САЩ по този въпрос могат да се ориентират и други ключови за съдбата на Договора за всеобща забрана на ядрените опити държави, които теоретично могат да последват примера на Вашингтон“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.