Как това уврежда здравето ни?

Всеки втори жител на столицата - жертва на шумов тормоз. Това показва актуализираната карта на най-шумните места в София. Този проблем съществува и за други големи градове у нас.

Основната причина за това да живеем в постоянен шум е трафикът. Вредният шум идва от два източника – триенето на гумите в асфалта и двигателите.

Как влияе шумът на здравето ни?

Останалите източници също са от транспорта – влакове, трамваи, самолети. Децибелите покачват и големите промишлени предприятия и строителни обекти. 

Нормата трябва да е под 60 децибела на големи пътни артерии. Децибелите обаче са около 70 на ключови артерии - "Цариградско шосе", "Цар Борис III", както и Околовръстния път.

Милиони българи – жертви на всекидневен силен шум

На кръстовището на булевард "Черни връх" и ул. "Сребърна" потокът от коли е почти денонощен, а наблизо има и голям строеж. Нивото на шум в определени части на деня достига стойности, близки до тези на магистралите.

Висок е шумът и в кварталите, където има ниско прелитащи самолети. Около старите трамвайни трасета са отчетени и повишени нива на вибрации. Всичко това, твърдят лекарите, бавно, но сигурно уврежда здравето ни. Хората стават нервни и раздразнителни. Някои дори могат да изпаднат в депресия. Най-честата причина за загуба на слух е именно излагането на силен шум.

Над половин милион българи жертви на "шумов тормоз" от съседи (ВИДЕО)

Затова евродиректива задължава градовете да вземат мерки. Сред тях са пътните ремонти, обновяването на градския транспорт и засаждането на т. нар. "зелени филтри".

Въпреки че е над нормите, шумът в столицата все пак е по-малък спрямо предишната карта от 2009 г. Тогава от високи децибели са страдали над 70% от жителите на София.

Според анализите на експертите на вреден шум са подложени ежедневно и жителите на Пловдив, Бургас и Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.