Кога ще заработи той?

50,2 градуса по Целзий. Колкото и невероятно да звучи, с този температурен рекорд изпратихме месец април. Аномалията е била регистрирана в Пакистан. А подобни екстремни явления са все по-чести. не можем да ги спрем, но ставаме все по-точни в прогнозирането им.

Няма спор, времето постоянни ни подлага на изпитания. Половин милиард евро годишно са преките загуби в Европа от бурите, проливните дъждове, градушките, топлинните вълни и останалите аномалии, свързани с времето. Учените чертаят мрачни прогнози. До края на века броят на жертвите при климатични катаклизми се очаква да скочи до над 150 000 души годишно.

От "Моята новина": Градушка колкото грахово зърно в Доспат (ВИДЕО+СНИМКА)

На Балканите свикнахме да гасим пожари всяко лято и да спасяваме хора при наводнения. Затова три държави - България, Кипър и Гърция вече работят по съвместна система за прогнозиране на опасни метеорологични явления. Кога ще заработи тя?

Капризите на времето на Балканите ще стават все по-страшни и все по-чести, показват анализите на научно-изследователския център "Фредерик" в Кипър.

„Виждаме, че в България и Гърция често ставаме свидетели на наводнения например. Прогнозите показват, че подобни кризи ще се случват доста по-често занапред”, обясни проф. Харис Хараламбус от Научно-изследователския център "Фредерик" – Кипър.

Сезонът на градушките тази година започна с мощен удар още в края на април.

Градушка засипа с лед столицата на Калифорния

„Последните 15 години не помня такава година, в която да сме имали 4 последователни дни с интензивни градови процеси”, обясни Цветелина Димитрова от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

В момента се изгражда мащабна система от специални GPS станции, които улавят сигнали от спътниците над Земята. Всяко смущение по пътя на сигнала през атмосферата дава информация за процесите, които формират облачността и валежите.

Бурята "Елинор" вилнее в Западна Европа, взе жертва (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Поради това, че има плътна атмосфера, това води до закъснение на този сигнал. А от закъснението може да се определи състава на атмосферата”, доц. д-р Гергана Герова от катедра „Метеорология и геофизика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В България по този проект ще се изградят 12 такива станции. Обобщената информация ще е налична в интернет платформата на Агенцията за борба с градушките. Амбициите на учените са до края на лятото да заработят 12-те станции, а следващото лято - цялата система.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.