Военен моряк за тях не е просто професия, а дълг към родината и любов към морето

Тържествено отбелязват Деня на храбростта и във Варна. Във военноморската база предстои ритуалът по издигането на военноморския флаг.

Военен моряк за тях не е просто професия, а дълг към родината и любов към морето и приключенията.

Името на кораба „Смели” подсказва, че на борда му живеят десетки интересни истории за живота на над 100-те военни от екипажа. Знае ги командирът Борислав Великов, който служи на тази фрегата от 17 години.

ПОСЛЕДНИ РЕПЕТИЦИИ ПРЕДИ ПАРАДА: 1800 военнослужещи ще участват в тържествата

„Намираме се на ходовия мостик на кораба, като оттук по-важните неща са мястото на рулевия и авторулевия, с чиято помощ се управлява кораба, магнитният компас на кораба. Участвали сме най-вече за търсене и спасяване в реални условия на потънали кораби за спасяване на техните екипажи”, обяснява кап.II ранг Борислав Великов, командир на фрегата „Смели”.

„Половината ми живот е минал тук. Аз осъзнах за себе си, че аз съм моряк, не мога да съм друго. При една ситуация в морето не може да не сме сплотени и да сме разединени, няма такъв вариант просто”, заявява гл.старшина Станимир Минчев.

Последна такава ситуация била при учение в румънски води. 

Какво ще видим на парада по случай Деня на храбростта?

„Вълни 6-7-8 метра връхлитат, заливат кораба, вятърът въздействат на корпуса на кораба, целият кораб трепти”, разказва кап.II ранг Борислав Великов, командир на фрегата „Смели”.

„Замислях се в кой момент трябва да си грабна жилетката и кои са най-близките изходи до мен. Корабът издържа, даже страхотно издържа! Шест бала се качва, тук горе вълната и пада чак отзад, залива, зад кораба - при 100-метров кораб. Беше хубаво изживяване”, разказва  ст. матрос Пламен Николов.

Отсъствията от дома обаче им тежат.

„Реално ние понякога имаме месеци, в които сме по-често с колегите, отколкото с жените си”, заявява ст. матрос Пламен Николов.

Тежи им и това, че техниката и корабите са стари, а заплатите - ниски. Не достигат хора и всички се надяват на нови попълнения.

„Това е призвание, трябва да се пробва и ще разбере дали става за моряк, или не става. Ако не става за моряк, ще му остане спомен за цял живот”, заявява гл.старшина Станимир Минчев.

Защото военните моряци не са просто екипаж, а мъже, избрали да служат и да разчитат един на друг за живота си.

Военният парад в София на живо може да следите и на сайта ни nova.bg, и във Facebook страницата на Новините на NOVA. Там в реално време ще ви покажем и как изглежда събитието в 360 градуса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.