В Ново село се провежда съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта

Веднага след парада в София, президентът Румен Радев почете паметта на войниците, загинали на територията на днешна Македония. Той посети българското военно гробище в Ново село. Радев беше посрещнат от македонския колега Георги Иванов, който обаче не го придружи до военната гробница. 

"За мен е чест в Деня на храбростта и празника на Българската армия да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български войници. Но не само тук – още на стотици подобни места, лежат синовете на България, които загинаха във войните за Освобождение и национално обединение", каза президентът.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

"Днес в Ново село, Македония се провежда съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта. Военният мемориал в Ново село е възстановен и подържан с лични средства на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет” и е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България", каза президентът.

Тържественият парад за Деня на храбростта и празника на Българската армия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно днес своите мъртви, изпращайки послание за помирение и единство. Радостното е, че този цивилизован дух намира все повече място и на Балканите. В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България, ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани. Днес времената са други, активните действия за сближаването и засилването на взаимодействието между нашите държави, се одобрява все повече от хората от двете страни на границата и това е най-силният сигнал, че вървим в правилната посока", отбеляза Радев.

ПРАЗНИК В НЕБЕТО НАД СОФИЯ: Ми-17 открива парада

"Високо ценим заявената готовност от страна на Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници, и гробове. България е готова да окаже всестранна материална и експертна подкрепа и това е в духа на цивилизованост и изцяло в духа на споделяните от нас европейски ценности", подчерта президентът Радев.

Каракачанов: Години наред на армията не се обръщаше особено внимание

"Искам да благодаря на всички вас, нашите македонски домакини, за духа на искрено приятелство и разбирателство, да благодаря на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, че в този свят момент са заедно с нас. Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички тези, които не се завърнаха от бойните полета. На тях дължим признание и преклонение. Поклон!"