Остава ли надеждата да го открият жив?

Първата част от спасителната операция на Боян Петров - безуспешна. Алпинистът не беше открит в лагер 1 под връх Шиша Пангма. За днес операцията е прекратена.

Времето е изключително лошо и все още не е ясно дали издирването ще продължи и утре. Шестимата души, които търсят алпиниста, трябваше да нощуват в района и утре да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно.

Какви са шансовете българският алпинист Боян Петров да е жив?

Надеждата е, че Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, да е в района между 2 и 3 лагер.

Режисьорът Поли Генчева, която заедно с оператора Красимир Андонов снима документален филм за алпиниста в Хималаите, са в постоянна връзка с шерпите, включени в издирването.

Жената на Боян Петров пред NOVA: Досега не е изчезвал за толкова време (ВИДЕО)

„Получих информация от тази вечер. Те са стигнали до лагер 1, но не са успели да го открият там. Имало е много силен вятър, времето се е влошило. Затова не са успели да пренощуват там и се е наложило да се върнат в базовия лагер. Утре, ако времето е добро, ще тръгнат отново. Междувременно очакваме в базовия лагер да дойде и китайски спасителен екип. Докато не приключи акцията, няма да се допускат други алпинисти да атакуват върха. Ако получим разрешение от китайското правителство, може да изпратим хеликоптер от Непал, защото иначе никой не може да лети. В него ще има много добре обучен пилот от Швейцария. Той може да лети високо и да облети лагер 3”, обясни Мохан Ламсал, организатор на издирвателната акция.

Организатор на експедицията на Боян Петров: Нормално е да си остави телефона

Според него има шансове Боян Петров да е жив.

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Поискано е разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров, съобщиха от МВнР.

Организатор на експедицията в Хималаите: Има шанс Боян Петров да е жив

Той е бил забелязан за последно на височина над 7000 м. Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 м, поясняват от ведомството.

Алпинистът Дойчин Василев: Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее

"МВнР и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с четири министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на Боян Петров. Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие", съобщават от МВнР.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.