"Многократно е доказвал, че мисли и не предприема рискове", заяви Красимир Стоянов за изчезналия си колега

Има ли шансовете Боян Петров да е все още жив? Алпинистът Красимир Стоянов заяви, че винаги има шансове.

СПАСИТЕЛНА АКЦИЯ В ХИМАЛАИТЕ: Трима шерпи вече търсят Боян Петров

"Човек трябва да е оптимист, още повече, когато става въпрос за човек като Съни, който многократно доказа, че е корав и със здрав психика, добре подготвен. Това, което чуваме и научаваме, ме кара да си мисля, че все още има шансове", каза той.
"Докато в първи или втори лагер няма хора, които да видят дали е там или не, винаги има шансове", добави Стоянов.

Според алпинистът, Боян Петров е направил точно това, което трябва, за да се изкачи на един връх.

Жената на Боян Петров пред NOVA: Досега не е изчезвал за толкова време (ВИДЕО)

"Многократно е доказвал, че мисли и не предприема рискове. Какво се е случило над 7400 метра никой не може да каже, защото той е бил единственият човек, който е бил в тази зона. Всичко друго са догадки на хората, които са по-близо и далеч от мястото на събитието", заяви той.

"Времето, в което спасителният екип може да тръгне нагоре, трябва да е добро. Като казвам добро имам предвид, че не трябва да има силен вятър и да не е мъгливо. Да не говорим, че ако предните дни е паднало известно количество сняг, някои от склоновете може да са опасни. Хората на място са достатъчно опитни, за да преценят какви действия трябва да предприемат с оглед възможността да намерят Съни, а и да се пазят те самите", каза Стоянов.

Близки и роднини на Боян Петров се опитват да се свържат с алпиниста

Според него оптимистичният сценарий е, ако Боян Петров да е в някой от двата лагера, където има достатъчно храна и кислород и да изчаква доброто време или спасителен екип. На въпроса дали може да възникне проблем от това, че Петров е диабетик, Стоянов каза, че изчезналият алпинист е педантичен що се отнася до подготовката си.

"Досега многократно доказа, че това, че е инсулинозависим по никакъв начин не му пречи", подчерта той.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.