Превантивно бяха преместени тонове химикали от топлоцентрала

Нова опасност от вулкана Килауеа. Учени предупредиха за възможно мощно изригване. Превантивно бяха преместени тонове химикали от топлоцентрала. Възможна е и нова евакуация.

Лава изригна в двора на жител на Хавай

Властите затвориха безсрочно националния парк, в който е вулкана Килауеа. Досега ограничен достъп беше позволен, като много туристи се стичаха да гледат изригванията от безопасно разстояние.

В ПЛЕН НА ВУЛКАНА: Потоци лава поглъщат къщи в Хаваите (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Възможно е да изхвърли големи скали. Може би с големината на крава. По-големите ще паднат близо до кратера, но всеки, който е на по-малко от километър от вулкана, може да е в опасност”, заяви вулканологът Джесика Феракейн.

Продължава да е висок и риска от отравяне от газовете изхвърляни от вулкана. През цепнатините, които се появиха в обширна област около кратера, изтича серен диоксид. На някои места концентрацията е опасна за живота.

А евакуираните вече са изправени пред битови проблеми. Повече от седмица живеят в палатки и няма изгледи скоро да с върнат у дома.

А някои вече няма къде да се върнат. Унищожените имоти са поне 36. Последното катастрофално изригване на Килауеа е било преди един век. След него скали с тежест 12 тона са открити на близо километър от кратера. Такова явление може да наруши въздушния трафик и да доведе до нова евакуация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.