Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира и излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение

Историческа среща на върха в София. Лидерите на 28-те държави членки на Евросъюза, с изключение на Испания, сядат на една маса с лидерите от Западните Балкани.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ В СОФИЯ (ГАЛЕРИЯ)

При сериозни мерки за сигурност у нас вече пристигнаха Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Тереза Мей, Доналд Туск, Жан Клод Юнкер.

Анализаторите определят срещата като историческа не само за България, но и за Европа. В този формат, с тези теми последният подобен форум се е състоял преди 15 години. 

Сега България слага на масата за преговори темата „Западни Балкани”, а тя засяга шест държави. Спорни моменти обаче има при четири от тях.

Борисов се срещна с председателя на ЕП (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Горещият картоф” е Косово - пет от страните, които в сряда вечер сядат на масата, не признават независимостта й. За да се заговори изобщо за преговори, Косово и Сърбия трябва да подпишат договор.

Другият основен проблем е името на Македония.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрече тежки думи в коментар на излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение.

Туск за Тръмп: С такива приятели кой се нуждае от врагове

Искам лидерите да препотвърдят, че Европа ще се придържа към споразумението, докато Иран също се придържа. Бих искал Европейската комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските институции са застрашени.  Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация. Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове”. Европа или ще бъде един от основните играчи, или ще бъде пионка! Да го кажем просто: или сме заедно, или няма да ни има", категоричен бе Туск..

Председателят на ЕНП: Западните Балкани трябва да се справят с корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Беше изключително трудно, хич не им се занимава на нашите хора с тази работа, имаме си достатъчно проблеми в Европа, но накрая се съгласиха и я приеха присърце. И това се дължи най-вече на канцлера на Германия Ангела Меркел. Не знам дали след време ще вземе Нобелова награда, но за Балканите има за какво да й благодарим”, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

СПЕЦИАЛНАТА МАСА ЗА ПРЕГОВОРИ

Масата, на която ще се състои официалната вечеря, е специално създадена за случая от материал на основата на рециклиран картон. След края на вечерта, всеки от лидерите ще напише върху нея своето послание. Масата ще бъде нарязана, а посланията - рамкирани и поставени в постоянна експозиция, посветена на българското европредседателство.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес