Лесно ли е да си колоездач в града?

Алеи без велосипеди в парковете и ограничение на скоростта им. Тези мерки обсъждат общинарите в София, след като колоездач блъсна дете в Южния парк преди дни.

За миналата година са глобени 720 велосипедисти. Сред най-честите нарушения са промяна на посоката на движение, навлизане в насрещното, отнемане на предимство, както и употреба на алкохол. Колоездачи са причинили 139 пътни инцидента с двама загинали и 140 ранени.

Ще остане ли в ареста колоездачът, блъснал дете в Южния парк?

Все още обаче инфраструктурата за велосипедистите покрива много малка част от пътната мрежа. В София например големите велоалеи са 13 с обща дължина 28 км.

Какви са рисковете, които велосипедистите създават в парка? В рубриката "На твоя страна" Георги Георгиев направи експеримент – в рамките на час засече колко и какви рискови ситуации създават велосипедистите. Час по-късно резултатът показа - само на една точка в парка имаше 8 опасни ситуации. Затова майките искат – без колела в парка.

Продължава полицейската акция срещу нарушителите с велосипеди

По-строг контрол за велосипедистите вече обмислят и общинарите в столицата. Ограничение на скоростта в парковете и забрана за колела по част от алеите са само част от новите мерки. В момента няма закон, който да забранява да се кара колело в парковете. В Южния парк табели, че е забранено няма.

София става зелен град с повече пешеходни зони и велоалеи

Трудно ли е да бъдеш велосипедист в града – екипът на NOVA тръгна по пътя на колоездачите. В момента каската и жилетката са личен избор на всеки колоездач. Законови промени обаче заплашват със солени глоби велосипедистите, които карат без тях.

Сега крайната дума имат общинарите. Те трябва да решат спират ли велосипедистите в парковете.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.