Тя е основното събитие на българското европредседателство

Първи лидерски коментари от срещата на върха в София.

Лидерите на 28-те държави от ЕС сядат на масата за преговори със страните, които имат желание да станат част от Съюза. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА ВИЖТЕ ТУК

Ако няма европейска перспектива на Балканите, влиянието на Турция ще се засилва и това ще доведе до много проблеми”. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц преди началото на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София.

Историческа среща в София и решаващ ден за Западните Балкани

Курц бе категоричен, че страната му подкрепя идеята за разширяване на Европейския съюз. Още четете тук: Канцлерът на Австрия: Трябва да има европейска перспектива за Западните Балкани (ВИДЕО)

Франция подкрепя движението на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че всички те проведат необходимите реформи. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при пристигането си на срещата. Подробности четете ТУК

Доброто на Западните Балкани гарантира мир и сигурност за всички нас. Бойко Борисов е инвестирал много работа в тази тема”. Това каза германският канцлер Ангела Меркел минути преди началото на срещата на върха в София.

Меркел благодари на премиера за „чудесната организация” на събитието.Още от коментарите на германския канцлер четете ТУК.

Това, че всички евролидери дойдоха на срещата в София е добър знак. Означава, че разбират колко са важни Западните Балкани”, заяви от своя страна Борисов преди началото на разговорите.

Борисов и Мей: Европа трябва да остане ангажирана със Западните Балкани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трябва да работим за стабилността на Западните Балкани”, смята председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

"Има много страни, които са кандидати, за да влязат в ЕС – Черна гора, Сърбия и други. При тях обаче съществуват проблеми, свързани с тероризма и миграцията. Моето предложение би било един пакет, който да седят финанси за изграждането на инфраструктура, за железопътни линии, за дигиталната инфраструктура, които напълно ще подкрепят предложението на комисар Габриел за дигитализацията", заяви Таяни.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.