Какво показа експериментът на Андрей Новаков?

Евродепутат се качи на тир по пътя си към Брюксел и обратно. Андрей Новаков от ГЕРБ влезе в ролята на тираджия, и няколко дни пътува по европейските пътища, за да докаже, че промените в плана за мобилност, станали известни като „Закона Макрон”, ощетяват българските превозвачи.

Припомняме, че преди дни по време на Срещата на върха в София, европейските лидери бяха посрещнати от недоволните превозвачи с мащабни протести с камиони и автобуси. Какво показа експериментът на евродепутата?

ОТГОВОРЪТ КЪМ ПРЕВОЗВАЧИТЕ: Има готовност за диалог по закона "Макрон"

„За 72 часа не може да бъде премината Германия. Това означава, че всеки български превозвач трябва да плаща тройно или четворно за това, че трябва да преминава през държавата. Във Франция положението е идентично. Оказва се, че тези правила са направени така, че източноевропейските превозвачи да плащат повече. Аз по паркингите не можах да видя немски или френски камион”, разказа за „Здравей, България” Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Избраха Андрей Новаков за главен преговарящ по кохезионната политика на ЕС след 2020 г.

И добави: „Правилата са направени така, че в момента, в който тахографът ти каже, че имаш нула километра да продължиш, трябва да избереш – или да те глобят, или да спреш по средата на тунела и да направиш катастрофа”.

И възропта срещу изискването да се търси хотел по средата на пътя.

„Вчера минахме през Хърватия може би 200 км, в които нямаше отбивка с хотел. Той носи персонална отговорност за товара, който превозва”, каза още Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.