Доклад разкрива тревожни тенденции

Българските въоръжени сили със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си. Заради проблеми с радарното покритие има реална опасност да се стигне до невъзможност да охраняват въздушното пространство. Изводите са от годишния доклад за състоянието на отбраната ни.

Захариева: Европейският бюджет е израз на нашите ценности

През миналата година, е имало 36 авиационни произшествия , от които един сериозен инцидент. А констатацията - броят им нараства. Със 7 за година. Приблизително 70 % от авиационните произшествия са в следствие откази на техниката, по-голямата част от която е съветско производство. Произведена през 80-те години на миналия век и на предела на техническия ресурс.

"Те работят действително със стара техника! Липсващи резервни части! Докладът прави една обективна картина на това”, каза доц. Милен Михов от Комисията по отбрана.

Френски изтребители започнаха да охраняват балтийските страни

Радарното покритие е трудно а причината - повече от банална - липса на резервни части. Затова, експертите твърдят, че би могло до края на тази година да останем без защита на въздушното си пространство.

„Възможно въздушното наблюдение да бъде затруднено и в един момент дори да бъде поставено под въпрос. Това е нещо различно от еърполисинга и се засяга радарната ни система, което е сериозен проблем”, добави Михов.

Вицепрезидентът: Мечтая да видя жена генерал в българската армия

Основният извод от доклада - поради системния финансов недостиг, липсата на кадри и  остарялото въоръжение , отделните задачи се изпълняват с ограничения.

"Подкрепям мнението на президента Радев, че отбраната трябва да се постигне 2 % от БВП. Само за сухопътните войски са необходими 10 милиарда за нова техника”, каза доц. Михов.

Най-сериозен е недостигът от военнослужещи в сухопътните сили, които според доклада имат най-голям принос към операциите и мисиите на нато и европейския съюз.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.