Същевременно, много от гражданите твърдят, че не получават качествени ВиК услуги

Чистата вода отново на фокус. Но този път темата е европейски пари за ВиК инфраструктура. Около 30% от българите нямат канализация. Вече са подписани договори за общо около 1 милиард лева за проекти във водния сектор.

От сигнал за лошо асфалтиране – до незаконен строеж на канализация

 Хората в квартал "Горна Баня" от години чакат да имат канализация. Засега за къпането си има стратегия - стъпване в леген.

„За да не се излива много вода в септичната яма, защото тя все пак е с ограничен обем, по време на къпане се налага във ваната да бъде поставен леген или корито”, обяснява Дарина Лучанска.

Така водата може след това да се използва за тоалетната, а моментът за изчистването на септичната яма се отлага. По ирония на съдбата, в зала точно при разкопките за древна Сердика, властите акцентираха колко е важна инфраструктурата във водния сектор.

Лоша канализация "потопи" улици в Перник (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Говорим за 90 хиляди километра инфраструктура във ВиК сектора. Аз не случайно съм казвал, че това са 250 автомагистрали Тракия”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Вицепремиер, двама министри и един кмет признават, че има още много какво да се желае.

„Ние за ВиК инвестициите се сещаме, когато няма вода, иначе това не е тема”, заяви Томислав Дончев.

Реформите текат от 2009-та година, а краят на процеса е с отворен край.

КРАДЦИ НА ВОДА: Акция срещу длъжниците на ВиК в Хасково

„Ако водата, която тече в един планински поток, е дар от Господа и можем да й се радваме, да си наплискаме лицето, водата, която тече в чешмата вкъщи, тя е услуга. Както е услуга да се обадите от мобилния си телефон и тя се заплаща”, каза вицепремиерът Дончев.

Потребителите на водата в страната често сигнализират на NOVA, че срещу заплащането си получават некачествена вода. Отсега е ясно, че милиард и 600 милиона лева по оперативна програма "Околна среда" няма да стигнат за всичко. Но сегашната реалност все така е неприемлива за хората.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.