Гръцки източници смятат, че диалогът е в най-критичния си момент

Двамата външни министри на Гърция и Македония постигнаха напредък, но преговорите за името още не са завършили, съобщиха източници от правителството на гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БГНЕС. Според тях в момента разговорите между Атина и Скопие се намирали в най-критичния момент.

Договорена е рамка на компромис за името на Македония

„Някои хора бързат а кажат „хоп“, преди Скопие да скочи“, казал представител на гръцкото правителство и призовал към спокойствие и търпение до срещата на върха на Евросъюза през юни.

Външните министри на Македония и Гърция постигнали съгласие за името

Междувременно стана известно, че на 6 юни вечерта организаторите на протестите за "гръцкия характер на Македония“ са организирали нови, паралелни демонстрации в някои градове на Гърция. Последните събития около преговорите за името са главния повод за тези планирани действия, посочи Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония, който организира протестите. След Солун и Атина сега организаторите били в контакт с местната администрация за провеждане на протести в други градове, но също така се стремели да получат поддръжка „в борбата на гръцките граждани против разпродаването на името на Македония“.

Ципрас: На преговори сме не за да дадем, а за да вземем

„Чрез тези протести Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония ще се опита да напомни на политиците в страната, че гръцкият народ взема решение относно името на Македония и изисква прилагането на решенията. Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония му обяснява на гръцкото правителство, че нито едно име, което включва термина "Македония", не може да бъде прието от гръцката страна“, гласи изявление на организаторите на протестите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.