Гръцкият премиер добави, че е време Атина и Скопие да си сътрудничат и да живеят в мир

Не отиваме на преговорите да дадем нещо, да дадем името Македония, както твърдят някои, отиваме да вземем обратно нещо, което е дадено преди 70 години, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в Солун след срещата си със солунския кмет Янис Бутарис. Ципрас, отговаряйки на журналистически въпроси, не се спря на преговорите, които се водят в Ню Йорк, а на това, защо Атина приема съставно име, обръщайки се към всички онези, които в Гърция обвиняват правителството, че "то дава името Македония ".

За албанците името Илинденска Македония е неприемливо

„Ние сме в преговори, които са деликатни, критични, предприети са стъпки напред. Продължаваме да защитаваме национална позиция и когато вече съм в Солун, в Македония, искам да го кажа, защото чувам някои да казват, че не дават името. Ние сме тук, опитвайки се да си върнем нещо, не да даваме нещо. Да вземем нещо, което преди 70 години е дадено, от други, не от нас“, каза гръцкият премиер, цитиран от БГНЕС, обяснявайки, че съседната страна и в рамките на Югославия, и след разпадането ѝ използва името Македония "без никакво друго определение".

СПОРЪТ ЗА ИМЕТО: Външните министри на Гърция и Македония на среща в Ню Йорк

Ципрас смята, че името без определение "насочва към античния гръцки свят и голямото културно наследство на гръцката Македония", а в преговорите Атина се стреми това да си го върна, нещо, което според него, "не е лесно".

Ще породи ли конфликти новото предложение за име на Македония?

„Това е съчетаването на привидно противоположни понятия, имат държавен субект, който 70 години се нарича Македония, а няма нищо общо с Александър Велики и с този исторически процес. Те имат славянски и албански корени и го признават. Което означава, че ако получим определение пред името Македония, е голяма победа и още по-голяма ще е да се договорим, че едно е нашата Македония, което идва от дългата традиция на гръцкия античен свят, а друго е тяхната традиция и техния културен знак“, каза Ципрас и подчерта, че Гърция нито игнорира, нито мисли, че Македония няма традиции или културно наследство, но става дума за две различни неща. Гръцкият премиер добави, че е време двете страни да съществуват заедно, да си сътрудничат и да живеят в мир в полза на целия регион.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.