Считано от 1 юли полунощ, Вашингтон ще наложи по-високи мита за внос на алуминий и стомана от ЕС, Канада и Мексико

Европейският съюз ще предприеме контрамерки срещу решението на САЩ да наложат допълнителни такси за вноса на алуминий и стомана от страните от Общността. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

МИТО ЗА МИТО: ЕС се заканва с 25% мито върху фъстъченото масло, уискито и дънките

„Това е лош ден за световната търговия. Така че веднага ще предприемем действия в Световната търговска организация (СТО) за уреждане на спора и ще обявим мерки за противодействие в следващите часове. Изключително неприемливо е една държава да налага едностранни мерки, когато става въпрос за световна търговия", подчерта Юнкер в рамките на реч, изнесена в Брюксел. САЩ ще наложат допълнителни такси за вноса на алуминий и стомана от държави от Европейския съюз, Канада и Мексико, считано от полунощ на 1 юли.

ПОСЛАНИЕ ОТ СОФИЯ: ЕС с твърда позиция пред САЩ

Това обяви министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос по- рано в четвъртък. Рос заяви пред репортери, че преговорите с ЕС не са довели до постигането на задоволително споразумение, което да убеди Вашингтон да освободи държавите от организацията от тарифите, наложени през март. Междувременно преговорите с Канада и Мексико за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) „отнемат повече от очакваното" и няма „точна дата" за тяхното приключване, така че освобождаването на двете страни от таксите също ще бъде премахнато, допълни Рос.

Тръмп настоява Германия да се откаже от „Северен поток-2“

По-рано в четвъртък канцлерът на ФРГ, която е на посещение в Португалия, увери, че страните-членки на ЕС ще реагират по „твърд и единен" начин на решението на САЩ за налагане на допълнителни тарифи за стомана и алуминий спрямо европейските производители. „Искаме да бъдем освободени от тези тарифи", които са „несъвместими" с правилата на Световната търговска организация, подчерта Меркел на съвместна пресконференция с португалския премиер Антонио Коща в Лисабон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.