Доналд Тръмп и неговата външна политика от сутринта се превърнаха в основна тема на срещата на върха

Две други теми заплашиха да изместят тази за Западните Балкани на срещата на върха. Те бяха свързани с Доналд Тръмп и неговите външнополитически решения. Колко обтегнати са отношенията между ЕС и САЩ?

Макрон: За да се даде ясна перспектива на региона, трябва ЕС да се реформира

Без да е поканен и без да присъства, американският президент Доналд Тръмп и неговата външна политика от сутринта се превърнаха в основна тема на срещата на върха.

„Американската политика сама по себе си е много непредвидима, но тази политика сериозно заплашва интересите на Европа”, заяви австрийският канцлер Курц.

„Нуждаем се от Америка като търговски партньори с Европа, но няма да стоим с нож, опрян в гърлото”, каза премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Две послания от Белия дом сериозно притесниха европейските лидери. Първото – твърдото решение на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран. Също толкова категорична беше и позицията на Европа – че остава.

НА СПЕЦИАЛНА МАСА: Евролидерите на неформална вечеря в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към ядреното споразумение, чийто архитект беше и той”, подчерта Юнкер.

„Комисията даде зелена светлина за действие, ако европейските интереси бъдат засегнати”, каза от своя страна Доналд Туск.

От Европа обещаха, че ще използват и всички мерки, за да защитят европейските предприятия в Иран. Все пак и след днес остана тревогата, че американските санкции въпреки всичко ще засегнат европейските компании.

„Трябва да видим дали можем да предложим облекчения на малките и средни предприятия. Проверяваме това. Но не можем да обезщетим цялата икономика заради действията на САЩ. Не трябва да имаме илюзии за това”, каза Меркел.

Туск за Тръмп: С такива приятели кой се нуждае от врагове

Другото решение на Тръмп - да въведе нови мита върху вноса на стомана и алуминий, също беше засегнато в срещата на върха. Поне засега, за Европа промените трябва да влязат в сила след по-малко от месец.

„Ще защитаваме е търговския суверенитет на Европа и настояваме да бъдем освободени от митата без условия и ограничения и да се върнем в предишното положение”, каза Макрон.

В замяна европейските лидери също обещаха компромиси в областта на международната търговия.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.