Вижте историята на Станка, Огнян и Христина Георгиеви

Семейство с увреждания трябва да напусне общинското си жилище – приземен етаж на къща, и да се премести в друго. А то е труднодостъпен апартамент, до който няма дори рампа. Решението е взела общинската администрация на Район „Красно село”.

Семейство Георгиеви – Станка, Огнян и дъщеря им Христина, живеят в дома си от около 40 години. Мъжът е със 100% инвалидност и прекаран инсулт.

Продължава протестът на родителите на деца с физически увреждания

Тежко е, но благодаря на Бога, че е жив, защото ако не е той, и ние няма да сме”, казва Станка. Самата тя е с наполовина загубено зрение на едното око и 30% увреждания на краката. Дъщеря им пък страда от шизофрения.

Станка е на 75 години. И въпреки заболяванията си, работи всеки ден като чистачка, за да издържа семейството. Само преди година жената направила и ремонт на жилището.

16 години събирах 5000 лева, за да ремонтирам две стаи”, споделя Станка.

През март тя получила писмо, в която я уведомявали, че трябва да се яви в общинската администрация.  Там й съобщили, че семейството й трябва да напусне жилището си.

Пишат нов закон за хората с увреждания

Обещали да ги настанят в друг апартамент – на втория етаж, който е напълно недостъпен за семейството.

За кмета на района преместването е стандартна процедура. Твърди обаче, че не знае, че става дума за жилище на горен етаж. Изведнъж апартаментът се оказва на първия етаж. Но проблемът пак остава, защото и до там рампа няма.

Ще преразгледаме случая. Запознат съм от колегите и ще видим дали да не ги оставим там  или да ги преместим на място, на което да има условия”, каза пред камерата на NOVA районният кмет Христо Апостолов.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.