Дори държавните медии в Северна Корея я определят като историческа

Броени часове остават до началото на историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун. Днешният ден преминава на фона на дипломатическа активност от страна на двете делегации. А за отразяване на срещата са се акредитирали повече от 2500 журналисти.

За важността на предстоящата среща говори и фактът, че дори държавните медии в Северна Корея я определят като историческа. От ефира на официалната телевизия емблематичната водеща обяви възможността да бъдат установени нови отношения със Съединените щати.

„На тази първа среща на върха, която събира вниманието и надеждите на целия свят, ще бъдат разменени изчерпателни и задълбочени гледни точки по въпроси от взаимен интерес, като установяването на нови отношения между Корейската народно-демократична република и Съединените щати”, обяви говорителката Ри Чун-Хи.

ДИПЛОМАЦИЯ И ЛУКС: Срещата Тръмп - Ким Чен-Ун ще бъде на курортен остров

От своя страна, Доналд Тръмп написа в Twitter, че вълнението се усеща във въздуха.

Двамата лидери са отседнали в различни хотели, недалеч един от друг, като ще се срещнат на остров Сентоса, в 4  ч. българско време във вторник. В рамките на подготовката за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун, разговаряха и представители на двете делегации, за да уточнят подробности. Държавният секретар Майк Помпейо написа в Twitter, че разговорите са били по същество и подробни.

„Президентът Тръмп е готов да даде на Северна Корея необходимите гаранции за сигурността, затопляне на политическите отношения, което те искат в замяна на действия и премахване на ядрените оръжия. Предстои да бъдат уточнени детайлите и графика, но президентът иска да направи нещо голямо”, заяви Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ.

Севернокорейският лидер Ким Чен-Ун се придвижва в Сингапур с бронираната си лимузина и е придружаван от станалите вече известни телохранители.

Срещата на върха ще струва около 15 милиона щатски долара, като половината е за мерките за сигурност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.