От Белия дом потвърдиха, че двамата ще разговарят на сингапурския остров Сентоса

Убежище на пирати в миналото, а сега курорт, предпочитан от милионерите - това е мястото, където ще се състои дипломатическата среща на годината между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-Ун. От Белия дом потвърдиха, че двамата ще разговарят на сингапурския остров Сентоса.

Умен избор - така експерти определят Сентоса, който се намира много близо до основния остров на Сингапур. А достъпът е изключително лесно да бъде контролиран, до него се стига само с лифт, по жп линия или през тунел.

ЗA СРЕЩАТА МЕЖДУ ТРЪМП И КИМ ЧЕН-УН: Пуснаха юбилейна монета

Дипломация с бляскав и луксозен привкус - това предлага малкият остров. Сентоса е най-известен със своето казино - намигване към хазартния ход американски президент да се среща със севернокорейски лидер. Там има и увеселителен парк, яхтено пристанище и имения за милиони долари.

Тръмп и Ким Чен-Ун ще се срещнат в хотел Капела, който е в типичния за американския юг колониален стил.

„Капела е отдалечен от повечето хотели, така че може да бъде гарантирана сигурността за срещата на върха, без това да пречи на ежедневието на курорта”, заяви  Малкълм Куук, политически анализатор от Сингапур.

САЩ ще плаща по 6 хиляди на вечер за хотел на Ким

И макар сега да заслепява с лукс, остров Сентоса има тъмно минало. Преди векове името му е означавало „остров отвъд смъртта” заради пиратите, а под управлението на британската империя се налага като основен търговски център. Десетилетия по-късно под японско управление Сентоса е сцена на масови убийства и кланета, точно на плажа, към който е гледката от хотел Капела. Сега името на острова се превежда като „Мир и спокойствие”.

Ден преди височайшата среща на 12 юни в Сингапур пристига баскетболната звезда Денис Родман, един от малкото американци срещали се с Ким Чен-Ун.

А когато двамата лидери искат да отпочинат от тежките дипломатически преговори, винаги могат да се възползват от луксозните голф-игрища - любимите на Доналд Тръмп.

Информация: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.